Erősödött a forint, jól reagált az MNB üzeneteire

Hírek2023. márc. 1.MTI, Növekedés.hu

Nagyot erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Az euró jegyzése 373,34 forintra csökkent este hat órára a kora reggeli 378,08 forintról, a dollár jegyzése 349,87 forintra ment le 356,90 forintról, a svájci franké pedig 372,69-re 379,47 forintról.

Szerda esti jegyzésén a forint az euróval szemben tavaly májusi, a dollárral szemben tavaly áprilisi, a svájci frankkal szemben pedig tavaly júniusi szintre tért vissza.

Az év eleje óta az euró ellenében 6,5 százalékkal, a dollár ellenében 6,3 százalékkal a svájci frank ellenében pedig 7,7 százalékkal erősödött a forint.

Tegnap a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tartott, a 13 százalékos alapkamatot változatlanul hagyta.

A döntést követő sajtótájékoztatón Virág Barnabás a jegybank alelnöke hangsúlyozta, hogy az infláció tetőzhetett, de még hónapokig magas szinten maradhat, ezért továbbra is tartják a kamatszintet, beleértve az egynapos, 18 százalékos betéti rátát.

A jegybanki alapkamat alakulása Magyarországon

- Az alapkamat módosítása nincs is napirenden, a 18 százalékos egynapos kamatszintre továbbra is szükség van - jelentette be tegnap Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.