Orbán: amíg nem csökken az infláció, maradnak az árstopok és a kamatstop is

Hírek2023. feb. 27.MTI

A családok és a nyugdíjasok érdekében hozott intézkedéseket sorolva Orbán Viktor a Parlamentben elmondta: a kormány döntött arról, hogy 2023-ban is fenntartja a rezsicsökkentett árak rendszerét az átlagfogyasztás mértékéig. Hozzátette: a kormány azzal számol, hogy a rezsicsökkentett díj idén is az áram piaci árának fele és a piaci gázár egynegyede lesz.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család a rezsicsökkentett árakon keresztül havonta 181 ezer forintot spórol - jelentette ki a kormányfő, aki ezt a támogatást egész Európában egyedülállónak nevezte. A rezsicsökkentett árakon keresztül

egész Európában Magyarország költi a legtöbbet a családok rezsitámogatására, ennek köszönhető, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villamos energia ára a háztartások számára - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt 2023-ban is tartják és ennek a pénzügyi fedezetét is előteremtették.

A kormány megemelte a minimálbért és a garantált bérminimumot, 2010 és 2023 között a minimálbért háromszorosára növelte, ami ebben az időtávban az egész Európai Uniót tekintve negyedik legnagyobb növekedés - emelte ki.

Arra is kitért: a 13. havi nyugdíjat 2022. január 1-jétől visszaállította a kormány, és ezt 2023-ban is ki tudta fizetni, úgy, hogy a költségvetési hiányt ez nem fogja növelni.

Jelezte azt is: az élelmiszer árstopokat a kormány meghosszabbította és kibővítette, és azt az elvi döntést hozták, hogy egész addig, amíg a szankciós inflációt nem tudják csökkenő pályára állítani, addig az árstoprendszer megmarad.

Hozzátette:

ez igaz a lakossági kamatstopra is, amit szintén meghosszabbítottak és kiterjesztettek. Ez az intézkedés 350 ezer családot véd a kamatok növekedése ellen, és a kabinet akkor fogja majd kivezetni, ha a kamatok csökkenésnek indulnak.

Beszámolt arról is, hogy a kamatstopot a kormány kiterjesztette a diákhitelekre is, amivel 200 ezer diákot véd az inflációtól, valamint döntött az alapszámla költségeinek csökkentéséről és a lakásbiztosítások tehercsökkentéséről is, illetve meghosszabbították a tűzifa programot és a szociális tűzifa programot.

Megerősítette, bevezetik a kedvezményes vármegye bérletet: 2023. május elsejével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérlet és vármegye bérlet jelenik meg. A vármegye bérlet havonta 9450 forintba, az országbérlet pedig havonta 18 ezer 900 forintba kerül majd, így akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, havonta sok ezer forintot is megspórolhatnak.

A kormányfő a munkahelyvédő intézkedéseket felsorolva elmondta: az energiaintenzív feldolgozóiparban aktív kis és középvállalatokat támogatják, összesen 220 milliárd forintnyi összeggel, meghirdették a Széchenyi Kártya Programot, és 2023-ban 290 milliárd forintot költenek a magyar kisvállalkozások kedvezményes hitelprogramjára, amelyben az inflációs kamatokkal szemben a kisvállalkozók 5 százalékos kamaton juthatnak hitelhez.

Emellett a kormány meghirdette a gyármentő programot és az ehhez kapcsolódó gyármentő garancia és hitelprogramot: ebben az évben összesen 230 milliárd forintot fordítanak a nagyvállalatok energiahatékonysági programjainak támogatására és 200 milliárd forint összegű hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank. Meghirdették a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot,

kiterjesztették a kamatstopot a kis- és középvállalatokra és hiteleikre, ami 2 ezer milliárd forintnyi hitelt érint, és 60 ezer vállalkozásnak segít.

Kitért arra is: új nemzeti tőkeholding rendszert hoztak létre, hogy segítse a vállalkozások tőkehelyzetének rendezését, és agrármoratóriumot hirdettek a magyar gazdák védelme érdekében,

így 7500 agrárvállalkozásnak 285 milliárd forint hitel után 16 hónapig nem kell törlesztőrészletet és kamatot fizetnie.

Turisztikai akciótervet is indít a kormány - folytatta - hogy az ilyen vállalkozásoknál a fejlesztési hozzájárulást ne kelljen befizetni, valamint a SZÉP-kártyák felhasználását felgyorsították, hogy - mint mondta - a "magyarok idehaza költsék el a pénzüket".

A kormány döntött a munkába járás támogatásának mértékének duplájára emeléséről, így százezer dolgozó munkába járását támogathatják adómentesen kétszer akkora összeggel a munkáltatók. Hozzátette: munkaerő-támogatási programot is hirdettek, amelyben a bérköltség 50 százalékával támogatják azt a vállalkozást hat hónapon keresztül, amely 25 év alatti, vagy legalább egy hónapig munkanélküli álláskeresőt felvesz.