Erste: beruházáshoz kapcsolódik minden második NHP Hajrá-hitel

Hírek2020. júl. 21.Növekedés.hu

Az Erste Bank eddig több mint 20 milliárd forint hitelt folyósított az NHP Hajrá programban, míg a szerződéses összeg a 30 milliárdot közelíti. Egyelőre a forgóeszköz-finanszírozásra van a legnagyobb igény a vállalkozások részéről, a járványhelyzet javulásával azonban mind több cégnél terveznek új beruházást.

Nagy lendülettel indult az NHP Hajrá hitelprogram kihasználása az Erste Bank ügyfeleinél, a pénzintézet július közepéig 20 milliárd forintot meghaladó értékben folyósított hitelt a vállalkozásoknak. A mikro-, kis- és középvállalkozásokkal kötött szerződések összege pedig a 30 milliárd forintot közelíti. A banknál eddig a kisvállalatok voltak a legaktívabbak: az Erste által kihelyezett források kétharmada ezen cégekhez kötődik, míg a teljes hitelprogram keretében a kisvállalkozások esetében minden harmadik forint finanszírozást a pénzintézet ügyfelei vették igénybe. Az ágazatok közül a mezőgazdaság részéről a legnagyobb az érdeklődés az NHP Hajrá iránt, a kihelyezett hitelek több mint 40 százaléka ebbe a szektorba ment, míg a második-harmadik helyen a feldolgozóipar és a kereskedelem áll 20-20 százalék körüli aránnyal – mondta el Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kis- és középvállalati üzletágának igazgatója.

A vállalkozásoknak jelenleg elsősorban forgóeszköz-finanszírozásra van szükségük, az Ersténél a kihelyezett hitelek közel felét ilyen céllal vették fel a cégek.

A beruházáshoz kapcsolódó források többsége egyelőre a meglévő hitelek kiváltását szolgálta, míg mintegy harmada volt új hitel, a járványveszély csökkenésével azonban egyre több cégnél terveznek fejlesztést, új beruházást. A pandémiás helyzettel járó korlátozások feloldásával élénkül a gazdaság, ismét nő a lakossági fogyasztás. Emellett a támogatási rendszer adta lehetőségek is komoly impulzust adnak a gazdaság újraindulásához, a beruházások ösztönzéséhez. Mindezek eredményeként idővel a mérleg nyelve várhatóan mindinkább az új fejlesztések irányába mozdul el.

Az Erste Bank tervei szerint idén év végéig összesen 150 milliárd forintot helyezhet ki az NHP Hajrá keretében. A pénzintézet eredetileg 10 százalékos részesedést célzott meg a hitelprogramban, a kezdeti időszak eredményei alapján azonban végül közelebb lehet a 15 százalékhoz. Eddig több mint 150 ügyfél kötött összesen közel 400 hitel- vagy lízingszerződést a program keretein belül. Jelentős a kereslet a termék iránt, a következő hónapokban további növekedés várható a megkötött ügyletek számában

– tette hozzá Szerdahelyi Róbert.