Régiónk bankpiacát az Erste uralja

Elemzések2020. jún. 8.Növekedés.hu

Ausztria három vezető bankja, vagyis az Erste, a Raiffeisen, illetve az olasz UniCredit-hez tartozó Bank Austria a visegrádi államokban, illetve a közvetlen régiónkban is piacvezető, közéjük még a belga KBC zárkózott fel. A mi OTP-nk, a spanyol Santander, valamint az olasz Intesa is fontos játékos, ráadásul, ha elvétve is, helyi szereplők is labdába rúgnak ezeken a piacokon.

Ha hat állam (Ausztria, Csehország, Lengyelország Magyarország, Románia és Szlovákia) bankpiacát nézzük, akkor a három országban is (Ausztria, Románia, Szlovákia) az Erste a legerősebb regionális bankpiaci szereplő.

A másik három ország piacvezetője már kevésbé aktív ebben a régióban, hiszen a lengyel első helyezett, vagyis a spanyol Banco Santander nincs jelen a többi országban, a mi OTP-nk ugyan Romániában ott van, de a szlovák piacot éppen elhagyta, a cseh és a lengyel szektorban még nem próbálkozott, egyedül a cseh piacvezető, vagyis a belga KBC az, amely további államokban is dobogós játékos.

Mindenki nyüzsög

Kelet-Közép-Európa bankszektora tényleg olyan, mint valami rettentően zsúfolt piac. Egyszerűen mindenkinek ott kell lennie, aki számít. Aztán néha cserélődik, hogy ki az eladó és ki a vevő, ki az, aki éppen szeretne több asztalt foglalni, vagy most éppen csak annyi az áruja, hogy átadna a többieknek egy kis helyet.

Folyamatosan rengeteg a kivonulás és belépés, vagyis a banki adásvételi tranzakció.

Hazai tulajdon

Ha azt nézzük, hogy mely országokban milyen a hazai és a külföldi bankok aránya, akkor Ausztria és Magyarország kimagaslik a többségi hazai tulajdonnal, valamennyi többi vizsgált országban szinte teljesen külföldi kézben van a bankszektor.

Ha egy osztráknak azt mondjuk, hogy bármely más náció is labdába rúg a bankszektorban, alighanem megsértődik, hiszen az Erste, a Raiffeisen és a Bank Austria is ízig-vérig helyi bank, de azért halkan hozzátehetjük, hogy a Bank Austria 2005 óta már az olasz UniCredit csoport tagja, 

A másik két versenyző tényleg osztrák döntésközpontú, de érdekesség, hogy az Erstében jelentős katalán tulajdon is van.

Magyarországon a bankszektor mérlegfőösszegének 59,5 százaléka van magyar kézben, a nagyobb szereplők közül az  OTP, az MKB, a Budapest Bank, illetve a Takarékbank számít hazainak, de a kisebbek között is vannak hazaiak (például a Magnetbank, vagy a Gránit Bank).

Csehország, Szlovákia és Románia bankszektorát teljesen a külföldi bankok dominálják, előbbi kettőben több mint 85, míg utóbbiban több mint 75 százalék a külföldi bankok aránya.

Ennek a pozitívuma a nagyobb tőkeerő és a nemzetközi tapasztalatok, vagyis a tudástranszfer lehet, de az hátrány, hogy ezen szereplőknek sohasem elsőszámú prioritás a leányvállat országa.

Csehországban a hat nagybank egyaránt külföldi kézben van, és együtt a piac kétharmadát fedik le.

Szlovákiában a domináns külföldi bankok mellett csak néhány szlovák oligarchának van bankja, a húsiparból ismert Penta-csoportnak rögtön kettő, a brókerként felívelő szlovák Tkac-testvéreknek egy.

A román is teljesen külföldi bankrendszer, igaz a helyi kézben levő  Banca Transilvania fontos szereplő, mellette az államnak is van egy CEC elnevezésű kisebb bankja.

Végül Lengyelország ebben is különutas, itt viszonylag jelentős, 44 százalékot jelent a hazai arány, de ezek szinte kizárólag állami főtulajdonú bankokat jelentenek (PKO, Pekao, BGK, Alior).

Erste, KBC, UniCredit

A különböző elemzésekben rendre keveredik, hogy egyáltalán mit is nevezünk kelet-közép-európai (CEE) régiónak. Van egy 15 országot felölelő, visszatérően alkalmazott számbavétel (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna tartozik ebbe a körbe), de ez elég véletlenszerű, más összevetésekben felbukkan még Montenegró, Macedónia, Koszovó, Moldávia, Fehéroroszország, olykor még Törökország és Oroszország) is valahogy odakeveredik.

A Deloitte utolsó regionális bankelemzése még a koronavírus-járvány előtt készült, akkor a korábban említett 15-ös piacon, ha együtt nézzük az országokat, egyetlen bankcsoportnak sem volt 10 százalékos piaci részesedése,

az Erste vezetett 9 százalékkal,

a belga KBC-nak volt 8 százaléka,

az UniCreditnek pedig 7 százaléka.

További 3 bankcsoportnak volt 5 százalék körüli részesedése (Raiffeisen, SocGen és OTP).

Szám szerint a legtöbb piacon a Raiffeisen, az UniCredit, az Intesa Sanpaolo, az OTP, illetve az Erste volt jelen.

A KBC más stratégiát választott, ő például csak négy piacon volt ott, de azokon mindenhol nagy szereplőként.

Szűkebb régiónk

Érdekes összevetést ad, ha csak Magyarország közvetlen környezetében nézünk körül, és hat ország (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Ausztria) bankrendszerét vizsgáljuk.

Ausztriát amúgy jellemzően nem szokás ebbe a régióba sorolni, mert hatalmas bivalyerős bankjaival mindenhol a nyugat-európai összevetések része, de mivel a nagy hármas, vagyis az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit (amely Ausztriában megőrizte a Bank Austria márkanevet) a régióban is erős, talán nem meglepő, hogy az osztrák banki sorrend (plusz az említett KBC) egyben a kiválasztott térségünk erősorrendje is.

Bárhány országban van is jelen egy osztrák bank, azért a hazai üzlete sokkal nagyobb, mint a mégoly kedvező piaci pozíciója is egy szomszédos, vagy közeli államban.

Az osztrák bankrendszer annyiban is eltér a miénktől, hogy ami innen csak egy bankcsoport, az kint több különálló bank, de az egyszerűség kedvéért mi most együtt számoltuk például a „Raiffeiseneket”.

A kibővített V4

Ha ezt a kibővített visegrádi csapatot tekintjük, érdekesség, hogy öt országban szinte ugyanazokkal a nevekkel találkozunk, míg Lengyelországban teljesen másképpen néz ki a mezőny.

A mindent vivő Erste, KBC, UniCredit, Raiffeisen, OTP, SocGen, Santander, Intesa mezőny mellett egy-két országban azért labdába rúgnak a „helyi erők” is.

Így

Csehországban a cseh Petr Kellner multimilliárdos nevével fémjelzett PPF Banka,

Szlovákiában a szlovák Tkac-testvérek meghatározta J&T,

vagy Romániában az érdekes módon nem bukaresti, hanem kolozsvári központtal működő Banca Transsilvania.

A legnagyobb az Erste

Az osztrák piacvezető Erste úgy elsőszámú szereplő, hogy birtokolja a legnagyobb szlovák (Slovenska Sporitelna) és a legnagyobb román bankot is (BCR), ráadásul a cseheknél is második. A Deloitte legfrissebb elemzése szerint mérlegfőösszeg alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankja volt az övé, egyedül Lengyelországban nincs jelen (ahogyan az UniCredit, a Raiffeisen, az OTP és a KBC sincsen).

A belga KBC azzal maradt versenyben, hogy a cseh piacon ő a vezető (Ceska Sporitelna) , Magyarországon a második (KH) és a szlovák piacon is negyedik.

A dobogós olasz UniCredit és Raiffeisen sok helyen van ott, de nekik több a 3-5. helyezésük, nem olyan nagyok ezeken a piacokon, igaz más, ezúttal nem számba vett, regionális piacokon erősebbek (Ukrajnában a Raiffeisen, Horvátországban az UniCredit az egyes számú bank).

A magyar OTP is nagyon komoly regionális játékos, de érdekes, hogy a magyar bank is távolabbi piacokat dominál, Bulgáriában, Montenegróban piacvezető, Horvátországban, Ukrajnában erős szereplő.

A különutas lengyelek

Történelmi érdekesség, hogy a lengyel piacon minden egy kicsit más, megfordult ugyan korábban itt is az UniCredit, vagy a Raiffeisen, de most lengyel állami bankok mellett a spanyol Santander, a német Commerzbank, a holland ING, a francia BNP Paribas és az amerikai Citi a meghatározó bankok.

Mindezt valamennyire magyarázza a lengyel piac olykor eltérő szabályozási karakterisztikája is, de a leginkább az látható, hogy egy 40 milliós piacra a globális játékosok önmagukban is rárepülnek, ahhoz nem kell intenzív CEE-stratégia, mint a régióban amúgy vadászó bankok esetében.