Érződik a MÁP Plusz hatása: csökkent a befektetési alapok vagyona

Hírek2019. szept. 17.MTI

Augusztusban 0,9 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok 6170 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Az elmúlt hónapban 40 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők és a hozamok is kedvezőtlenül alakultak. Egyedül a vegyes és a zártkörű alapok tőkéje emelkedett minimális összeggel.

Az ingatlanalapokból 15 milliárdnyi tőke távozott augusztusban, 0,6 százalékkal, 1543 milliárd forintra csökkent a vagyon.

Az abszolút hozamú alapokból 16 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők és a hozamok sem tudták kompenzálni a tőkevesztést. A vagyon értéke 2,3 százalékkal, 844 milliárd forintra esett. 

A kötvényalapokban is 10,5 milliárd forintos negatív eredménnyel zárult a tőkemozgás, a hozamokkal együtt is 0,4 százalékkal 1313 milliárd forintra csökkent a kötvényalapok vagyona augusztusban.
A vegyes alapok részesültek alig 700 millió forint friss tőkében, a hozamok azonban azt is elvitték, így 0,2 százalékkal, 1103 milliárd forintra csökkent a vagyon.
A részvényalapoknál gyakorlatilag nem volt tőkemozgás, de az árfolyamok csökkenése miatt a vagyon 2,4 százalékkal lett kevesebb, 416 milliárd forint.A pénzpiaci alapokból is kifelé áramlott a tőke 1,6 milliárd forint erejéig. A vagyon értéke 0,9 százalékkal, 74 milliárd forintra csökkent.
Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba tőkebeáramlás volt és a hozamok is segítették a növekedést, így a vagyon 2,2 százalékkal, 505 milliárd forintra nőtt.