Európa legfiatalabb városa Brüsszel, a legidősebb Lisszabon

Hírek2019. nov. 1.Sz.A.

Brüsszelben, Párizsban és Dublinban a legmagasabb a fiatalok aránya, míg Lisszabonban, Rómában és a francia Riviérán él a legtöbb 65 év feletti. A magyar városok az európai középmezőnyben vannak a fiatalok és az idősek arányát illetően.

Az EU-ban élő munkaképes korú felnőttek és fiatalok, valamint idősek arányát hasonlítja össze egy új felmérés, amelyet a Városok Világnapjának alkalmából tett közzé az Európai Unió statisztikai hivatala.

A tanulmány szerint az Unióban mintegy harmadannyi kiskorú ember él, mint munkaképes felnőtt. A 20 év alattiak arány a népesség többi részéhez képest 35 százalék volt 2017-ben - derül ki az Eurostat adataiból. A 65 év feletteik aránya ennél kicsit alacsonyabb, 33 százalék, de folyamatos emelkedést mutat 2000 óta.

A legfiatalabb város, azaz ahol az átlagnál magasabb a fiatalok aránya, Brüsszel, ahol a 20 év alattiak arány 40 százalék, őt követi Párizs és Dublin, ahol 39 százalékos ez az arány. Az alábbi térképen kék színnel jelzik azokat a városokat, ahol magas az időskorúak aránya, pirossal, ahol alacsony ez az arány.

A 65 év feletti lakosság aránya Európa városaiban (forrás: Eurostat)

európai városok lakosság kora szerint

A legidősebb városnak Lisszabon számít, ahol a 65 év felettiek aránya 41 százalék, őt követi Róma (36%) és Valletta (34%) Magyarország városai a középmezőnyben helyezkednek el.

A fiatalok alacsony aránya (35 százalék alatti) főleg Németország és Románia városaiban jelent gondot, míg a legfiatalabb területnek Párizs külvárosa számít, ahol a fiatalok aránya közel 60 százalék.

Az idősek aránya kimagasló Olaszország egyes tengerparti városaiban (Savona, Genova, Trieszt) és a francia Cannes-ban, és a brit Waveney-ben, illetve a kelet-németországi Dessau-Roßlau-ben és Görlitzben.

A legkevesebb idős Madrid külvárosaiban él, arányuk itt 10-15 százalék körüli. Európában egyébként összesen 57 olyan város található, ahol az idősek aránya 20 százalékosra tehető.

A felmérés szerint az EU-ban a munkaképes korúak kétszer annyian vannak, mint a 65 év feletti idősek.