Európába hozzák a Szahara melegét

Hírek2019. máj. 27.Növekedés.hu

Régi európai álom, hogy megújuló energiaforrásait a napfényben gazdag észak-afrikai régióból származó napenergiával bővítse. A közelmúltban Olaszország és Tunézia megtette az első lépést annak érdekében, hogy ez az álom valóra váljon. Kormányközi megállapodást írtak alá egy 600 megawattos (MW) elektromos kapcsolat közös fejlesztésére és megvalósítására – írja a dw.com.

A két kormány április 30-án megállapodást írt alá egy, a szicíliai Partanna és a tunéziai El Haouaria közötti, a tengerfenéken húzódó kábel lefektetéséről. A vezeték összeköti az EU és Észak-Afrika elektromos hálózatait.

Az olasz áramszolgáltató Terna és a tunéziai gáz és elektromos energiai csoport, a STEG 2003 óta dolgozik az úgynevezett Elmed Mediterranean kapcsolat megtervezésén.

E megállapodás aláírása volt az EU finanszírozás megszerzésének feltétele. A projekt jelenlegi, becsült költsége 600 millió euró (mintegy 196 milliárd forint), amelynek 50 százalékát a Terna és a STEG megosztva viselné, a másik 50 százalékot pedig az EU-tól várnánk

mondta a dw.com munkatársának az olasz áramszolgáltató, a Terna képviselője. 

 Az Elmed jelenleg a harmadik az EU Közös Érdekeket Szolgáló Projektjeinek (PCI) listáján, ahol azok az alapvető infrastrukturális fejlesztések szerepelnek, amelyek gyorsított tervezése és engedélyezése haszonnal járhat.

A projekt szerepel azon a PCI-listán, amelyet a tervek szerint ez év vége felé kell elfogadni. Az európai ügyvivő testület érdeklődéssel követi az Elmed projekt előrehaladását, amennyiben az lehetővé teszi az észak-afrikai és az európai elektromos áram-piacok integrációját.

jelezte a Bizottság egyik szóvivője és hozzátette: 

A Világbank szakértői szerint, akik irányítják a projekt finanszírozásának előkészítését és támogatják Tunézia arra irányuló erőfeszítéseit, hogy bizonyítsa az összeköttetés életképességét, a pénzügyi terv véglegesítése 2022-re várható. Az építkezés 2023-ban indulhat el, és a rendszer 2027-ben kezdheti meg üzleti alapú működését. 

Noha még messze a megvalósulástól, a 200 kilométer hosszú Elmed projekt számos okból nagy figyelmet érdemel. Mindenekelőtt lehetővé tenné az elektromos áram piacának mélyebb integrációját a Mediterrán térségben, jelentősen javítva a kapcsolatokat az észak-afrikai országok és Európa között.