Ezek a világ legjobb egyetemei

Hírek2018. júl. 31.Növekedés.hu

A legjobb egyetemeken a kutatás-fejlesztés dominál, és a hallgatók saját vállalkozásokat hoznak létre, hogy a gyakorlatban tanulják meg a kockázat-vállalást, piacépítést. A Financial Times által közzétett rangsor élén a legmagasabb színvonalú MBA (Master of Business Administration) képzést nyújtó egyetemek szerepelnek. Eszébe jutott már, hogy szívesen tanulna a következő Jeff Bezos mellett az iskolapadban? Vagy esetleg, hogy saját vállalkozást indítson, ahol gyakorlatban is megtanulja a piacépítést? Ha nemzetközi távlatokban is gondolkodik, a Stanford Egyetem lesz az önnek megfelelő választás, ugyanis a Financial Times top tízes listája alapján az amerikai egyetem gazdasági szakán olyan tudást sajátíthat el egy jövendő vállalkozó, amivel bárhol megállja a helyét a szakmában. A gazdaságtudományi szak már régóta a munkáltatók kedvence, a hallgatók jolly jokere, hisz nem csupán egy jó alapot ad, de segít a hálózatépítésben is. A Financial Times által közölt lista élén a legmagasabb színvonalú MBA (Master of Business Administration) képzést nyújtó egyetemek szerepelnek:

  1. Stanford Graduate School of Business (Egyesült Államok)
  2. Babson College (Egyesült Államok)
  3. Dartmouth's Tuck School of Business (Egyesült Államok)
  4. Lancaster University Management School (Egyesült Királyság)
  5. City University (Egyesült Királyság)
  6. WHU Beisheim (Németország)
  7. International Institute for Management Development (Svájc)
  8. University of Oxford (Egyesült Királyság)
  9. Harvard Business School (Egyesült Államok)
  10. University of Cambridge (Egyesült Királyság)

A legjobb üzleti iskolákban a gazdaságtudományi szakon a legelső helyen áll a vezetés képességének tanítása, az elszántság és a képzelőerő növelése, hogy megfelelően felkészítsék az üzleti életre a jövendő vezetőket.

Az Egyesült Államokban (50 százalék) és az Egyesült Királyságban (40 százalék) található intézmények dominálnak a listán,

ennek a két országnak az egyetemei közül választanak főként azok, akik az üzleti életben szeretnének elhelyezkedni. A két legnépszerűbbet Németország (5 százalék) és Svájc (5 százalék) követi, csekély százalékkal. A felmérés azt is megvizsgálta, hogy az adott MBA kurzuson szerzett készségek hogyan ösztönzik a vállalkozókat egy saját vállalkozás megkezdésére. Érdekesség, hogy míg a Dartmouth's Tuck School of Business első helyen állt e tekintetben, a Stanford csupán az ötödik helyre került.

Az amerikai Babson College büszkélkedhet a legmagasabb aránnyal, ha azt vesszük, hogy hallgatóinak 37 százaléka vágott bele saját vállalkozásba miután lediplomázott,

a megkérdezettek jelentős része úgy nyilatkozott, hogy az iskola sokat segített a cégük indulásakor. A pénzügy szintén kulcsfontosságú tényező és az Egyesült Államok e tekintetben is az élen jár: a michigani Ross School of Business végzett az első helyen, mikor megkérdezték a diákoktól, mennyire segít az iskola az öregdiák-hálózat finanszírozása kapcsán, majd Dartmouth és Stanford Egyetem.