Ezek most a legértékesebb startupok – egy kínai cég hagyta le az amerikaiakat

Hírek2019. szept. 21.Növekedés.hu

A top tízes listán 7 amerikai, két kínai és egy szingapúri startup kap helyet, a legértékesebb becsült értéke 75 milliárd dollár. A CB Insights gyűjtéséből kiderül, melyek most a legértékesebb startupok a világon.

A hír- és videómegosztó alkalmazásokat üzemeltető Bytedance jelenleg a világ legértékesebb startupja, 75 milliárd dolláros becsült értékkel - CB Insights legfrissebb felmérése szerint.

A Bytedance javarészt a népszerű videós alkalmazásnak, a TikTok-nak és a Toutiaónak köszönhetően vált ismertté.

Utóbbinak Kínában már több százmillió aktív napi és havi felhasználója van. Az applikáció mesterséges intelligenciát használ a hírek gyűjtésére és ajánlására. Az ajánlások között reklám van, így termel bevételt. A cégnél jelenleg több újdonságon is dolgoznak.

A ranglista második helyezettje szintén Kínából származik: a Didi az Uberhez hasonló alapokkal működő autómegosztó és taxi alkalmazás. Becsült értéke 56 milliárd dollár.

A top tízes listát egyébként javarészt amerikai vállalatok uralják: a Juul Labs, a WeWork, az Airbnb, a Space X és az Epic Games mindegyikét legalább 15 milliárd dollárra értékelik.

A CB Insights gyűjtésében egyébként összesen 21 vállalat érte el a legalább 10 milliárd dolláros becsült értéket, amelyeket decacornisoknak neveznek. Ezenkívül globálisan 395 startup lépett be a legalább 1 milliárd dolláros értéket elérők, azaz az unikornisok kategóriájába. Értékük pedig meghaladta az 1,2 ezer milliárd dolláros becsült összértéket.

A toplista:

Helyezés

Startup

Becsült érték

10.

DoorDash

12,6 milliárd dollár

9.

Grab

14 milliárd dollár

8.

Epic Games

15 milliárd dollár

7.

SpaceX

18, 5 milliárd dollár

6.

Stripe

22,5 milliárd dollár

5.

Airbnb

29,3 milliárd dollár

4.

WeWork

47 milliárd dollár

3.

JUUL Labs

50 milliárd dollár

2.

Didi Chuxing

56 milliárd dollár

1.

Bytedance

75 milliárd dollár