Sikeres amerikai startup-vezetők receptjei a jó döntésről

Siker2019. júl. 24.Növekedés.hu

Az élet egy startup című könyvben megismerhetjük a sikeres startupok vezetőinek tanácsait a döntéshozatalról, kudarcokról, lehetőségekről és a változások kezeléséről. Nem csak vállalatvezetőknek.

Néhány évtizeddel ezelőtt a komplex, átfogó projekteket mindig rengeteg előzetes tervezés, dokumentálás, instrukció alapozta meg. A 21. század kezdetén azonban az amerikai mérnökök kölcsönvették a japánoktól a „lean startup” koncepcióját. Az elmélet szerint minden folyamat kis lépésekben történik.

A sikeres kísérletek további forrásokat kaphatnak és nagyobb figyelmet, a sikerteleneket magukra hagyják, elengedik, hogy több erőforrás összpontosuljon az eredményes projektekre.

Ez a megközelítés alkalmas arra is, hogy a magánjellegű vállalkozásokat, próbálkozásokat is előbbre vigye.

Noam Wasserman, a Dél-Karolinai Egyetem professzora, a sikeres vállalatalapítók húsz éven át tartó tanulmányozása alapján, tudományos megállapításait most tágabb kontextusba helyezve tárja elénk a Pallas Athéné Kiadó gondozásában megjelent könyvében.

A szerző szerint a nagy döntések kérdésében érdemes mindig lépésenként haladni, a béklyókat apránként, folyamatosan meglazítani, illetve elhagyni. Meg kell szabadulni továbbá attól a megközelítéstől, hogy a változásnak tökéletesnek, jobbnak, minőségibbnek kell lennie.

Ahelyett, hogy mindig csak a nagy célokra koncentrálva mindent kockára tennénk, meg kell tanulni lépésekben megközelíteni a céljainkat. Ennek érdekében priorizálni kell a kísérleteinket, és a visszajelzéseket be kell csatornázni aszerint, hogy sikeres volt a próbálkozás egy lépése vagy sem.

A legjobb, legsikeresebb cégalapítók, cégvezetők küzdenek az impulzív ténykedések ellen, folyamatosan mérik a tetteik következményeit, higgadtan és nem ösztönösen hoznak meg döntéseket.

Minden körülmények között figyelembe kell venni a piaci, magánéleti és karriert érintő következményeket, lehetőség szerint pedig e három tényező közös metszetpontjában lévő döntési opciókat kell megkeresni, preferálni.

Ha megtaláltuk a megfelelő döntési pontot, úgy figyelemmel kell lennünk arra is, hogyan valósíthatjuk meg, melyek azok a változók, amelyek befolyással lehetnek a döntésünkre, és hogyan tudjuk ezeket a változókat számunkra kedvezően befolyásolni.