Ezekre a fontos adatokra figyeljen a héten

Hírek2018. szept. 8.Növekedés.hu

Továbbra is lendületben az építőipar. Emelkedik az infláció, pozitívak az ipari termelés kilátásai - ezen adatok részleteit tudjuk meg a jövő héten.

  • Augusztusi inflációs adat érkezik kedden
2018 augusztusában várakozásunk szerint 3,5%-ra emelkedett az infláció az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az üzemanyagárak nem mutattak jelentős növekedést júliusról augusztusra, valamint a külső inflációs nyomás is alacsony. Ennek ellenére a tavalyi alacsony bázis miatt az év első felében tapasztalthoz képest valamelyest magasabb inflációra számítunk augusztusban. Várakozásunk szerint az infláció az év további részében a Magyar Nemzeti Bank toleranciasávjának 4%-os felső határa alatt marad. 2019 második felében eltűnhet a korábbi üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatása, így csökkenhet az árnyomás. Ezzel együtt azt feltételezzük, hogy az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd jövőre is, elsősorban a feszes munkaerő-piac miatti további béremelkedések és ezek árakba történő begyűrűzése miatt.
  • A júliusi magyar ipari termelésre vonatkozó második becslést szerdán ismerhetjük meg
A szeptember 6-án publikált, 3,9%-os termelésnövekedés (szezonalitástól és munkanaphatástól megtisztított adat, év/év) magasabb dinamikát mutatott az előző hónap adatához képest (június: 3,1%-os növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva). A szektor kilátásai továbbra is pozitívak, az ipari termelésben az év során tovább javuló dinamika várható, melyet támogathat a korábban telepített új ipari kapacitások életbe lépése (főként nagyvállalati beruházások).
  • Pénteken publikálja a KSH a júliusi hazai építőipari számokat
Az év eleji kisebb megtorpanás után tavasszal és a nyár elején az építőipari termelés volumene újra kétszámjegyű növekedést produkált (májusban 15,3%-kal, júniusban már 28,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint). Hasonlóan jó dinamika várható júliusra is, azaz kedvező kétszámjegyű bővülésre számítunk az építőiparban, ahogy 2018-as év összességében is. A növekedés előreláthatólag 2019-ig eltarthat. A növekedésben több szempont is szerepet játszik, többek között az uniós pénzek felhasználása, a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet. A kedvezményes lakásáfa helyét idővel a családok lakásvásárlását támogató kedvezmények vehetik át, azonban ennek részletei még nem tisztázottak. Az ágazatban problémát jelentő munkaerőhiány ellen a vállalkozások hatékonyságnövelő beruházásokkal tudnak védekezni, melyet állami ösztönző programok is támogatnak. MKB Elemzési Központ