Ezekre figyeljen a héten

Hírek2018. jún 30.Növekedés.hu

Ezen a héten ismerhetjük meg az MNB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A forint árfolyammozgása miatt erre kifejezetten nagy figyelem összpontosul.

  • Az előttünk álló hét közepén érkezik a májusi kiskereskedelmi adat
Áprilisban megtorpant valamelyest a kiskereskedelmi forgalom növekedése, azonban ezt átmenetinek véljük. A kilátásokat tekintve továbbra is kedvező a kép. A 10% körüli reálbér-növekedés mellett a fogyasztói bizalom is a 2002-ben megfigyelhető történelmi csúcsa közelében mozog. A megtakarítások magas szintje és az idén várható lakásátadási hullám másodkörös hatásai is támogatják a lakossági fogyasztás élénkülését idehaza.
  • Az eurózóna beszerzési menedzser indexét publikálják szerdán
Az év eleje óta más gazdásági kilátásokra vonatkozó bizalmi indexekhez hasonlóan csökkenést lehetett tapasztalni az eurózónás beszerzési menedzser indexben (BMI). A júniusi előzetes adatban kisebb növekedést lehetett tapasztalni, ehhez képest nem várunk érdemi változást a végső adatban. Az év hátralevő részét tekintve az eurózóna növekedésének várható lassulása és egy lehetséges kereskedelmi háború veszélye miatt tovább mérséklődhet az index.
  • Szerdán ismerhetjük meg a júniusi MNB döntés jegyzőkönyvét
A legutóbbi MNB kamatdöntés során a monetáris kondíciók változatlanok maradtak, míg a jegybank kommunikációjában több alkalommal is kihangsúlyozta, hogy a jegybank elsődleges célja az inflációs cél elérése. Azonban a június 19-i ülés óta tovább folytatódott a hazai deviza gyengülése. Ebben a turbulens környezetben a piaci szereplők várhatóan nagy jelentőséget tulajdonítanak majd az MNB által kommunikált iránymutatásoknak. Következésképpen a jegyzőkönyvben foglaltakra is előreláthatólag sokkal nagyobb figyelem irányul majd, mint azt a korábbi években megszoktuk.
  • Pénteken publikálják a májusi hazai ipari termelés volumenindexét
Az év eleje óta mérsékelt növekedést mutat a hazai ipari termelés, a szezonalitástól és munkanaphatástól megtisztított index mindösszesen 2,9%-al növekedett áprilisban. Az év eleji visszafogott dinamika ellenére továbbra is kedvezőek a szektor kilátásai. Az ipari termelésre vonatkozó üzleti bizalmi indexek növekedést mutattak az év eleje óta és a korábban telepített új kapacitások hatására is javulhat a dinamika az év hátralevő részében. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.