Ezekre figyeljen a jövő héten ha érdekli a gazdaság

Hírek2023. jan. 8.MTI

Jövő héten jelenik meg az államháztartás központi alrendszerének 2022-es gyorsjelentése, valamint a külkereskedelmi termékforgalom, az ipari termelés, a szálláshelyforgalom novemberi első becslése és a decemberi inflációs statisztikai gyorstájékoztató.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn teszi közzé az ipari és a külkereskedelmi adatokat tartalmazó jelentéseit. A legutóbbi beszámolójuk szerint októberben az ipari termelés 5,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt. Az ipari export volumene 13,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az ipar belföldi értékesítése viszont 3,3 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 3,5 százalékkal kisebb volt, mint az előző hónapban, az év elejétől számítva viszont 6,6 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest.

A külkereskedelmi termékforgalomról szóló legutóbbi KSH-jelentés szerint októberében a kivitel értéke 12,5 milliárd euró (5192 milliárd forint), a behozatalé 13,4 milliárd euró (5549 milliárd forint) volt. A kivitel volumene 11 százalékkal, a behozatalé 7,6 százalékkal nőtt 2021 októberéhez képest. Szeptemberhez viszonyítva az export és az import szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene azonos mértékben, 2,3 százalékkal csökkent, az év elejétől számítva viszont a kivitel volumene 5,5 százalékkal, a behozatalé 5,9 százalékkal nőtt. A kivitel értéke 2022 első 10 hónapjában 117,8 milliárd euró (45,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 124,5 milliárd euró (48,3 ezer milliárd forint) volt.

Az ipari termelés novemberi adatainak második becslését pénteken, a külkereskedelmi termékforgalom november havi második becslését várhatóan február 1-jén teszi közzé a KSH.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerdán jelenteti meg az államháztartás központi alrendszerének tavalyi alakulásáról szóló gyorstájékoztatót. November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 3367,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 389,7 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok viszont 290,5 milliárd forintos többlettel zártak 2022 utolsó hónapja előtt. Az államháztartás központi alrendszerének tavalyi részletes tájékoztatóját január 28-án adják ki.

Csütörtökön a KSH a kereskedelmi szálláshelyek novemberi forgalmáról számol be. Októberben a szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, közösségi szálláshelyek 856 ezer vendége 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. Az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal több volt a vendég, de 0,2 százalékkal kevesebb a vendégéjszakák száma. A belföldi vendégek 17 százalékkal kevesebb, a külföldiek 27 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Január elejétől számítva a belföldi vendégéjszakák száma 20 százalékkal, a külföldieké 132 százalékkal nőtt október végéig az előző év azonos időszakához képest.

Pénteken ugyancsak a KSH a fogyasztói árak decemberi változásáról, ezzel együtt a tavalyi éves inflációról jelentet meg tájékoztatót. 2022 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, leginkább a háztartási energia és az élelmiszerek drágultak. A fogyasztói árak októberhez képest átlagosan 1,8 százalékkal, az év elejétől számítva az összes háztartást figyelembe véve az árak átlagosan 13,6 százalékkal nőttek november végéig.