Ezt lehet tudni a legújabb Covid-variánsról, a Lambdáról  

Hírek2021. júl. 9.Növekedés.hu

A Lambda nevet kapta a koronavírus legújabb variánsa, mely legalább 27 országban van már jelen. Különösen elterjedt Dél-Amerikában, ahol Peruban tűnt fel tavaly augusztusban. Mielőtt Európában is megjelent volna, ahol jelenleg is a Delta variánssal állnak hadilábon, még nem tudni, mennyire terjedt el. Jelenleg még nem szerepel a WHO aggodalomra okot adó, csak a megfigyelésre érdemes variánsainak listáján - írja az Euronews.

A Lambda variáns mintáinak 82 százalékát a Pán-amerikai Eégszségügyi Szervezet (PAHO) gyűjtötte be májusban és júniusban, nyolc dél-amerikai és karibi országból - mondta el Jairo Mendez regionális tanácsadó június 30-án, aki szerint a variáns "sporadikusan terjed" és míg Peruban egyértelműen domináns, addig Chilében például még csak minden harmadik esetben van jelen - olvasható a hu.euronews.com cikkében.

A brit közegészségügyi szervezet nemrég több azonosított Lambda-esetről is beszámolt, melyeket Nagy-Britanniában fedeztek fel, hozzátéve, ez a változat "potenciálisan fertőzőképesebb vagy egyszerűen csak nőtt az antitestekkel szembeni ellenállóképessége" - de ahhoz, hogy ezt igazolni is tudják, több kutatásra van szükség.

Azóta már azonosították Ausztráliában, Németországban, Spanyolországba, Franciaországban, Svájcban, Olaszországban, Csehországban, Dániában, Hollandiában és Portugáliában is.

A Lambda jelen állás szerint ellenállóbb lehet a védőoltással szemben más variánsokhoz képest és fertőzőképesebb, mint az Alfa vagy Gamma változatok. Mendez szerint azonban nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy ez a variáns jobban fertőz, mint a többi.

“Lehetséges, hogy ez a variáns jobban fertőz, de mivel nem tanulmányozták és nem dokumentálták igazán és összehasonlító tanulmányok sem születtek a többi variánssal szemben, mint amilyen a Gamma vagy a Delta, így ezt nem tudjuk megmondani."

A new york-i egyetem orvostudományi karának július harmadikán publikált tanulmány szerint a védőoltások hatásosak a Lambda variánssal szemben.

Az új variáns megjelenése Európában épp egybeesik a Delta variáns ellen folytatott harccal, mely mutációt először Indiában fedezték fel, és aminek alig pár hétre volt szüksége, hogy Európába is eljusson.

A WHO arra figyelmeztet, hogy augusztusra már a Delta variáns lehet a domináns.

A Delta az eddigi adatok szerint olyan mutációt tartalmaz, mely megkönnyíti a koronavírus számára az emberi szervezet sejtjeibe való bejutást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsabban és könnyebben terjed, mint az eredeti változat - és így nagyobb esélye van rá, hogy hirtelen berobbantsa az esetszámokat. Azt még nem tudni, hogy a Delta betegebbé is teszi-e a megfertőzött embereket - de már folynak kutatások a témában.

Az azonban szakértők szerint bizonyos, hogy ahhoz, hogy globális immunitást érjünk el a koronavírussal szemben, a Föld lakosságának legalább hetven százalékát kell beoltani.

Június végére azonban még csak a globális népesség 10,4 százaléka volt beoltva - amiből a felzárkózó országok alig 0,9 százalékot tesznek ki. Sok fejlődő országban nemhogy a lakosság, de még az egészségügyi személyzet sincs beoltva.