Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a jövő hetet

Hírek2020. aug. 1.MKB Elemzési Központ

Jövő héten hazai kiskereskedelmi és ipari adatokat ismerhetünk meg

  • A hazai kiskereskedelmi szektor friss, júniusi teljesítményét publikálják szerdán

Az április-június hónapra vonatkozó gazdasági indikátorok, hangulatindexek alapján 2020 júniusára már túljutottunk a vírus okozta járványhelyzet mélypontján, amely a hazai kiskereskedelmi adatokon is látható.

A még márciusban is tapasztalható bővüléssel szemben az év negyedik hónapja 10,2%-os csökkenést hozott, májusban pedig 2,1%-kal maradt el a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző évitől. A legfrissebb, idén júniusra vonatkozó kiskereskedelmi adatokat augusztus 5-én, szerdán publikálja a KSH.

Várhatóan a júniusi adat is elmarad még az előző évitől, mely mögött elsősorban az üzemanyagok forgalmának jelentős bezuhanása és lassú felépülése áll. A járvány alapjaiban változtatja meg az idei évre vonatkozó kilátásokat. A februári és márciusi adatok még jól alakultak, a járvány negatív hatásait ellensúlyozták az előrehozott vásárlások (például IT eszközök, bútorok). Mára azonban a korábban jól menő informatikai termékek forgalma is jelentős, akár két számjegyű csökkenést mutat.

A járvány következtében meglépett elbocsátások miatt enyhülő munkaerőhiány lassítja a bérnövekedés ütemét, ez pedig negatívan hat a kiskereskedelmi forgalomra.

A járvány kezdetén tapasztalt felhalmozási láz, illetve a megváltozott életmódhoz szükséges beruházások az év hátralévő részében visszafogottabb keresletet jelenthetnek a tartós fogyasztói cikkek piacán.

  • A magyar ipari termelés júniusi, előzetes adatai érkeznek csütörtökön

Az ipari termelés volumene 2020 áprilisában 36,8%-kal, míg májusában 30,7%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A KSH adataiból látható, hogy az előző évinél erősebb évkezdést követően drámaian érződött a koronavírus hatása áprilisban, ami a mélypontot jelenthette, hiszen az autógyárak is leállították a termelést. Azonban az ipar felépülése lassabb, mint amit sok ágazatban tapasztalhatunk, a visszaesés még májusban is jelentős volt. A friss, júniusi ipari adatokat augusztus 6-án, csütörtökön ismerhetjük meg.

A magyar ipar a tavalyi évben ellenállt az eurózóna lassulásának, azonban a koronavírus megjelenésével új időszámítás kezdődött az iparban is, hiszen az itthoni termelőkapacitások is leállásra kényszerültek.

A kérdés az, hogy milyen ütemben tudják felfuttatni a termelést, amely leginkább a kereslet élénkülésének ütemétől függ. Baljós előjel, hogy a szokásos augusztusi leállást idén is megtartják a gyárak, annak ellenére, hogy számos, a nyári leállásra időzített munkálatot elvégezhettek a járvány miatti leállás alatt is. Mindez azt sugallja, hogy a kereslet a vártnál lassabban áll helyre, azaz nem indokolt a folyamatos működés.

Hosszú távon a hazai beszállítók akár piacot is szerezhetnek a járvány következtében, amennyiben az autógyárak az ellátásbiztonságot és a rövidebb beszállítói láncokat kezdik el előnyben részesíteni a költséghatékonysággal szemben. Kérdéses azonban, hogy a járványban meggyengült autógyárak valóban a költségesebb, de akár megbízhatóbb beszállítók mellett döntenek-e egy ilyen helyzetben.