Felgyorsult az oltás, ebben a három országban a legmagasabb a beoltottak aránya

Hírek2021. feb. 7.Sz.A.

Napi 4,6 millió koronavírus vakcinát adnak be, ebből az USA-ban a legtöbbet, 1,4 millió dózist. Átoltottság tekintetében toronymagasan vezet Izrael, ahol 100 lakosra már 60 adag beadott vakcina jut. Az Egyesült Arab Emírségek áll a második helyen közel 40-es mutatóval, az Egyesült Királyság pedig a harmadik legjobb oltási rátával rendelkezik - derül ki a Bloomberg oltási adataiból.

Világszerte 128 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be, a legtöbbet az USA-ban - derül ki a Bloomberg adataiból. Továbbra is Izrael vezeti az átoltottsági listát, ami a lakosságarányos adatokat illeti. A Pfizerrel kötött szerződésük szerint itt kezdhették meg a leghamarabb, december 20-án az oltást, és eddig 5,4 millió adagot adtak be a lakosságnak.

100 lakosra már közel 60 dózis beadott vakcina jut, ami a jó logisztikai szervezésnek és az oltási terv pontos végrehajtásának is köszönhető. Az új fertőzések számát és a halálozi rátát is sikerült csökkenteni.

Az Egyesült Arab Emírsége a második helyen áll, 40 oltás jut 100 főre, és itt is hamar elérhetik a nyájimmunitáshoz szkséges szintet, eddig 4,2 millió dózist kapott a lakosság.

A harmadik helyen Nagy-Britannia áll 18 beadott dózis jut 100 főre, ami az uniós arány közel hatszorosa. Nagy-Britanniában eddig több mint százezer halálos áldozatot követelt a vírus, ez a legmagasabb szám Európában.

Az USA-ban is felgyorsult az oltási folyamat, napi 1,4 millió vakcinát adnak be a lakosságnak. Eddig több mint 40 millió oltóanyagot adtak be, Kalifornia, Texas, New York államokban a legmagasabb az átoltottság, de átlagosan 12 körüli a 100 lakosra jutó vakcinák száma.

Az eddig közölt adatok szerint a 75 százalékos átoltottságot októberre érhetik el az Egyesült Államokban. Vasárnap reggeli adatok szerint 462 ezren hunytak el a koronavírus fertőzéshez köthetően az USA-ban.

Az Európai Unióban átlagosan 3,5-4 vakcina jut 100 főre, ennél egy kicsit jobban áll Lengyelország, Olaszország és Spanyolország.

Magyarországon eddig 279 410 fő kapott oltást, közülük 101 652 fő már a második oltását is megkapta.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. A héten megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. 

A világon 105 763 135 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 309 350 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A legtöbb halálozás az USA-ban, Brazíliában és Mexikóban köthető a koronavírus fertőzéshez.