Félmilliárd embert taszíthat szegénységbe a Covid-19

Hírek2020. ápr. 17.Növekedés.hu

Ha a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következtében 20 százalékkal csökkennek a jövedelmek, azzal további 548 millió ember kerülhet a napi 5,5 dolláros szegénységi küszöb alá.

Komoly fellépést sürget az Oxfam nemzetközi civil szervezet. Legújabb tanulmányuk szerint a koronavírus-járvány okozta válság további félmilliárd embert, a világ lakosságának 8 százalékát taszíthatja szegénységbe.

A jelentés a Világbank által megállapított szegénységi szinteket vette alapul.

Extrém szegénynek számít, ha egy személynek napi szinten 1,9 dollárnál kevesebb összegből kell megélnie. Ezután a következő szegénységi szint a napi 3,20 dollár, majd a napi 5,5 dollár.

A számítások szerint a globális szegénység - bármely forgatókönyvet nézzük – növekedni fog, ami 1990 óta nem történt meg.

Egyes országok esetében több évtizednyi haladás veszhet kárba: Észak-Afrika, Szubszaharai Afrika és a Közép-Kelet esetében akár olyan szintre emelkedhet a szegénység, amire három évtizede nem volt példa.

A legpesszimistább forgatókönyv szerint a háztartások jövedelme 20 százalékkal csökkenhet, amely azt eredményezi, hogy a szegénységben élők (a napi 5,5 dollár alatti jövedelműek) száma további közel 548 millió fővel emelkedhet, és elérheti a 4 milliárdot.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra figyelmeztetett, hogy 2,5 trillió milliárd dollárra van szükség a fejlődő országok támogatásához a válság idején, továbbá, hogy Afrika összes munkahelyének közel fele elveszhet.