Felpörgött az orosz vakcinaexport a geopolitikai érdekeltségek mentén

Hírek2021. ápr. 7.Sz.A.

Több százmillió dózis koronavírus elleni oltóanyag exportjára szerződött le eddig Oroszország, a legtöbbet Indiába és Dél-Amerikába viszik. Az Európai Unión belül hazánkon kívül Szlovákiába szállítottak, illetve Olaszországban gyártani is fogják a Szputnyik V oltóanyagot, amit eddig 57 országban engedélyeztek.

Több mint 57 országban engedélyezték eddig az orosz Szputnyik V oltóanyagot, és eddig több százmillió dózisra szerződtek le, illetve részben már le is szállítottak. Az orosz geopolitikai érdekeltségeket is jól tükrözi a legnagyobb vevők listája: az élen India és Egyiptom áll, de Brazíliába, Mexikóba és Venezuelába is jelentős tételt szállítottak már.

A Szputnyikot már tavaly augusztusban engedélyezték Oroszországban, ez volt a hivatalosan először engedélyezett, koronavírus elleni vakcina.

A Statista adatai szerint Indiába 100 millió dózis oltóanyagot adtak el, és 752 millió dózist indiai vállalatok fognak gyártani még idén.

Az Európai Gyógyszerügynökséghez egyébként még januárban adta be engedélyezési kérelmét a Szputnyikot gyártó vállalat. Az uniós tagállamok közül eddig Magyarország és Szlovákia engedélyezte az orosz vakcina gyártását, de például Olaszország a saját területén gyárt majd vakcinát.

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos még március közepén úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió oltási stratégiájában a koronavírus ellen szereplő oltóanyagokon kívül számos jó vakcina létezik, közéjük tartozik az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag is.

Eddig Brazília, Kína India és Észak-Korea jelezte, hogy saját gyártókapacitással vennének részt a Szputnyik V előállításában. A legtöbb Szutnyik oltóanyagot Oroszországban, Szerbiában és Fehéroroszországban használták fel eddig.

Külön érdekes a Palesztin Hatósággal kötött orosz vakcina-szerződés, erről már korábban bejelentették, hogy 100 ezer adagot szállít le Oroszország a járvány sújtotta Gázai-övezetbe és Ciszjordániába, ahol egyébként mintegy ötmillióan élnek.

Miközben ugyanis Izraelben nagyon magas az átoltottsági arány, a palesztinok vakcina-hiánnyal küszködnek. A BBC értesülései szerint 133 ezer palesztin ingázik vendégmunkásként Ciszjordánia és Izrael között, őket megilleti az izraeli oltás, és mindazokat, akik Izraelben adóznak, és ott van társadalombiztosításuk. A Palesztin Hatósághoz az Egyesült Arab Emirátusból is érkezett már Szputnyik vakcina.

Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap egyébként még március elején azt közölte, hogy Oroszország olasz, spanyol, francia és német cégekkel is megállapodott a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V gyártásáról.