Fokozza a nyomást a jegybankon az évtizedes csúcsra szökő infláció

Hírek2021. nov. 9.Növekedés.hu

Novemberben már akár a 7 százalékot is meghaladhatja az éves infláció az Erste Bank elemzője szerint. A vártnál magasabb áremelkedés nyomást gyakorolhat a jegybankra, hogy eltérjen a szeptemberi irányvonaltól.

Folytatódik Magyarországon az infláció emelkedése, és az éves szintű árnövekedés novemberben akár a 7 százalékos szintet is meghaladhatja – hangsúlyozza közleményében Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. A KSH legfrissebb adatai szerint októberében a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, és egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal, míg január-októberben átlagosan 4,6 százalékkal emelkedtek.

Bár a lakossági rezsiárakat egyelőre nem befolyásolja az energiaárak száguldása, a vállalati szektor nincs védve, így a következő hónapokban beépülhet a drágulás – vélte Nagy János. 

Mindemellett januártól kifut a jövedéki adó és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból, így mérséklődhet az árnövekedés üteme, ugyanakkor az inflációs cél elérése azonban a korábban előrejelzettnél több időt vehet igénybe. Ennek hátterében a továbbra is felfelé mutató kockázatok állnak: az expanzív fiskális politika, a folytatódó béremelések, illetve az energia- és nyersanyagárak drágulásának, valamint a kínálati oldali súrlódások fogyasztói árakba átgyűrűző hatásai.

Az elemző szerint a vártnál magasabb hazai és globális infláció, a régiós központi bankok markáns emelései erőteljes nyomást helyezhetnek a magyar jegybankra, hogy eltérjen a szeptemberi irányvonaltól a jövő keddi kamatdöntés alkalmával.