Fontos hét jön, figyeljen oda!

Hírek2018. aug. 4.Növekedés.hu

Ezen a héten számos makrogazdasági adatot ismerhetünk meg. Ipari és építóipari termelés, infláció - mind a publikálandó adatok között. 

  • Kedden publikálják a júniusi hazai ipari termelés volumenindexét
Az év eleje óta mérsékelt növekedést mutat a hazai ipari termelés, a szezonalitástól és munkanaphatástól megtisztított index 3,8%-kal növekedett májusban. Az év eleji visszafogott dinamika ellenére továbbra is kedvezőek a szektor kilátásai, az ipari termelésre vonatkozó üzleti bizalmi indexek növekedést mutattak az év eleje óta. Az ipari termelésben az év hátralevő részében javuló dinamika várható, mivel korábban telepített új ipari kapacitások lépnek életbe, elsősorban az exportra termelő nagyvállalatok beruházásai révén.
  • Szerdán ismerhetjük meg a friss hazai infláció adatot
2018 júliusában várakozásunk szerint 3,3%-ra emelkedett az infláció az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az üzemanyagárak nem mutattak jelentős növekedést június és július között, valamint a külső inflációs nyomás is alacsony. Ennek ellenére a tavalyi alacsony bázis miatt emelkedő inflációra számítunk. Az infláció alakulására továbbra is azt feltételezzük, hogy az év hátralevő részében az MNB toleranciasávjának 4%-os felső határa alatt marad. A korábbi üzemanyagár emelkedés egyszeri árfelhajtó hatásának eltűnésével 2019 második felében csökkenhet az árnyomás. Ezzel együtt, várakozásunk szerint az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd, mivel a feszes munkaerőpiac miatt a bérek további emelkedésére és ennek árakba begyűrűző hatására számítunk.
  • Pénteken jönnek a júniusi hazai építőipari számok
A márciusi kisebb megtorpanás után a rákövetkező hónapokban az építőipari termelés volumene újra kétszámjegyű növekedést produkált (rendre 14,2%-kal és 15,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint). Hasonlóan jó dinamika várható júniusra is, kedvező kétszámjegyű bővülésre számítunk az építőiparban, ahogy 2018-ban összességben is. A növekedés előreláthatólag 2019-ig eltarthat. A növekedésben egyaránt szerepet játszik az uniós pénzek gyorsuló felhasználása, az otthonteremtési program, valamint a kedvező finanszírozási környezet. Szintén támogatja a növekedést a kedvezményes lakásáfa, azonban egyre inkább körvonalazódik a 2020-tól történő kivezetése. Helyét a családok lakásvásárlását támogató további kedvezmények vehetik át, azonban ennek részletei még nem tisztázottak. A munkaerőhiány továbbra is problémát jelent az ágazatban. Ugyanakkor a vállalkozások igyekeznek hatékonyságnövelő beruházásokkal növelni termelékenységüket, amihez állami ösztönző programok is rendelkezésre állnak.