Fontos hírek érkeztek a zaporizzsjai erőműnél kialakult helyzetről

Hírek2022. aug. 19.MTI

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közleményében tudatta, hogy olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint az  orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű működő energiablokkjait az oroszok a közeljövőben le fogják állítani, és a nukleáris létesítményt leválasztják az ukrán energiarendszer áramellátását biztosító vezetékekről.

Az értesülés forrását nem fedte fel a vállalat.

Az oroszok pénteken közölték az erőmű ukrán vezetésével, hogy korlátozzák a személyzet beléptetését a létesítménybe: az atomerőmű területére csak a működést biztosító kezelők léphetnek be.A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Közben heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai Herszon megyében és a Donyec-medencében, Oroszországból csapásokat mértek Szumi és Csernyihiv megyék határmenti területeire, a támadásokban több lakos életét vesztette - közölte az Ukrajinska Pravda hírportál pénteken helyi kormányzók közlései alapján.

Az északi országrészben lévő Csernyihiv megyét háromszor lőtték az oroszok, a szomszédos Szumi régióban 93 lövedék becsapódását jelentette a helyi hatóság. Személyi sérülés nem történt, de károk keletkeztek.

A keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye három járását érte orosz támadás, egy férfi életét vesztette. Az egyik járásra Torado-Sz típusú rakéta-sorozatvetővel nyitottak tüzet az orosz erők, a támadásban egy gyerek megsérült. Nyikopol város központjában is lövedékek csapódtak be, károk keletkeztek több épületben, senki nem sérült meg.

Harkivot és környékét ismét lőtték az orosz erők, az előzetes adatok szerint egy nő vesztette életét, Pecsenyihi településen pedig egy férfi sérült meg. Egy rakéta becsapódott egy tanintézmény épületébe.

Donyeck megyében az elmúlt egy napban öt civil halt meg és tízen sebesültek meg. Helyi idő szerint hajnali 5 óra körül a stratégiai fontosságú Kramatorszkot ágyúzták az orosz csapatok, aminek következtében részben megrongálódott a helyi műszaki főiskola épülete. A régióban nincs gázellátás, helyenként vezetékes víz és áram sincs.

A déli Mikolajiv megyét SZ-300-as rakétákkal, valamint Szmercs típusú sorozatvetőkből kazettás lövedékekkel lőtték, eddig négy sérültről érkezett hír.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy a harcok leginkább keleten és főként a Porovszke-Bahmut és a Lozove-Pervomajszk irányban folynak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részt fog venni a Krími Platform elnevezésű, kijevi kezdeményezés augusztus 23-ára tervezett második csúcstalálkozóján - hozta nyilvánosságra a Jevropejszka Pravda hírportál a szövetség sajtószolgálatára hivatkozva.

Közben a Politico című amerikai lap - az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint - a Biden-adminisztrációjának magas rangú képviselőjére hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja, hogy az általa adott fegyverekkel az ukrán hadsereg az Oroszország által még 2014-ben önkényesen bekebelezett Krím-félszigeten hajtson végre támadásokat a terület visszaszerzése érdekében."Természetesen nem mi választunk célpontokat, és minden, amit (Ukrajnának) biztosítottunk, önvédelmi célokat szolgál. Bármilyen cél, amelyet szuverén ukrán földön kívánnak elérni, értelemszerűen önvédelem" - jelentette ki a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő. Megerősítette, hogy Joe Biden elnök adminisztrációja a Krím-félszigetet szuverén ukrán területnek tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő - aki csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és António Guterres ENSZ-főtitkárral - útban hazafelé a repülőgépen újságíróknak elmondta: javasolta Zelenszkijnek, hogy Törökországban üljön tárgyalóasztalhoz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált Wolfgang Kubickinak, a német parlament alelnökének friss nyilatkozatára, és azt mondta, hogy a német politikusok felhívásai az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték elindítására "a kábítószer-függőségre" emlékeztetik őt."Egyes német politikusok felhívása, hogy rövid időre indítsák el, majd zárják be az Északi Áramlat 2-t, irracionálisak. Olyan, mint a kábítószer-függőség, amikor valaki azt mondja, hogy csak még egyszer utoljára, anélkül, hogy észrevenné minden egyes utolsó alkalom pusztító következményeit.

Az orosz gáztól való függés öl!

- szögezte le a miniszter a Twitteren.

Zelenszkij pénteken aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a háború végéig moratóriumot vezetnek be a gáz-, a melegvíz-szolgáltatási és a távfűtési díjakra. A jogszabályt július végén fogadta el a parlament.