Egyre fokozódik a helyzet az ukrán atomerőműnél – A tragédia már a küszöbön állhat

Hírek2022. aug. 19.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 176-dik napján:

- Oroszország arra kérte az orosz Roszatom nukleáris vállalat munkatársait, hogy hagyják el az ellenőrzésük alá került zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva ugyanis provokációra készül a pénteki nap folyamán – állítja az ukrán katonai hírszerzés.

Az ENSZ főtitkára kérte, hogy a katonai erők sürgősen vonuljanak ki az atomerőmű területéről.

António Guterres aggódik a kialakult helyzet miatt. A térséget az elmondása szerint minél előbb demilitarizálni kell.

A remények szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyeleti szerve hamarosan megvizsgálja majd az üzemet. „Aggódunk. Nem akarunk még egy Csernobilt” – mondta el Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök.

Közben Moszkva azt állítja: készek olyan felvételeket bocsátani a NAÜ rendelkezésére, amelyek bizonyítják, hogy nincsenek orosz fegyverek az atomerőmű területén.

- Harkiv városát két orosz támadás is érte: legalább 17-en meghaltak és 42-en megsebesültek a csapásokban, melyeket a terület kormányzója Oleh Szinehubov terrorcselekményeknek nevezett.

- A 2014-ben orosz kézre került Krím-félszigeten négy robbanás történt a csütörtöki nap folyamán. A Moszkva-barát források szerint a támadás nem tudott komoly károkat okozni. Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev elmondása szerint az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán drónt.

- Újabb katonai segélyt küld az Egyesült Államok Kijevnek, ezúttal mintegy 800 millió dollár értékben. Joe Biden elnök már engedélyezte a segítségnyújtást. A felhatalmazása alapján az amerikai készletekből a feleslegessé vált fegyvereket átadhatják Ukrajnának.

- Miután az ukrán határ közelében az oroszországi Timonovoban tűz ütött ki egy lőszerraktárban két orosz falu lakosságát evakuálták.

- Moszkva a legkorszerűbb hiperszonikus rakétákkal felfegyverzett harci repülőgépeket telepít a Lengyelországgal és Litvániával határos kalinyingrádi exklávéba –közölte az orosz hadsereg.

- Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy Kijev továbbra is csak akkor hajlandó béketárgyalásokat folytatni Oroszországgal, ha az inváziós haderő elhagyja az illegálisan megszállt ukrán területeket.

- Miután eltávolítottak egy szovjetkori tankemlékművet, Észtországot több kibertámadás is érte. Az incidenseket főleg oroszok okozták – mondta el az észt kormány.