Háború: Európa legnagyobb atomerőművét zsarolásra használják

Hírek2022. aug. 14.Sz.A.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kilátásba helyezte, hogy támadni fogják a Zaporizzsja melletti atomerőművet fedezékül használó orosz haderőt.

Európa legnagyobb atomerőműve az orosz-ukrán háború központi kérdése lett: a G7 országok felszólították Moszkvát, hogy vonja vissza haderejét az erőmű mellől, mert nukleáris katasztrófa történhet - számol be a Guardian.

Zelenszkij bejelentése szerint minden katonára, aki az erőmű területéről tüzet nyit ezentúl célpontként tekintenek, és visszalőnek. 

Az ENSZ már korábban szorgalmazta, hogy az atomerőművet és a környékét demilitarizált övezetté nyilvánítsák, miközben az orosz és az ukrán hadviselő felek kölcsönösen egymást hibáztatják a Zaporizzsjánál kialakult helyzetért.

Az ENSZ kérését az oroszok elutasították.

Az atomerőmű a Dnyeper-folyó mellett fekszik, a folyó melletti, ukrán ellenőrzés alatt lévő városokat és településeket napok óta támadja az orosz haderő.

Az ukránok szerint az oroszok célja, hogy az ország déli részét energiával ellátó atomerőművet leválasszák Ukrajnától.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelezte, hogy szeretné felügyelni az atomerőművet, mert a terület közvetlen közelében zajló harcok befejezéséig fennállhat egy atomkatasztrófa veszélye.

Az atomerőmű demilitarizációjára szólította fel a nemzetközi szerveket Zaporizzsja kormányzója. Az objektumot március óta az orosz hadsereg ellenőrzi, azonban még mindig ukrán munkások működtetik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkva zsarolásra használja az erőművet - számol be az Euronews.

- Nagyon cinikus módon próbálják megfélemlíteni az embereket a megszállók a zaporizzsjai atomerőmű segítségével. Fedezéknek használják az objektumot, miközben a környező városokat lövik onnan - mondta Zelenszkij egy videóban.

Szombaton folytatódott az ukrán gabonaexport, újabb két hajó is elindult ukrán kikötőkből, így a gabonaszállító hajók száma 16-ra nőtt - jelentette be a török hadügyminisztérium.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium szerint az eddig elindult hajók 450 ezer tonna gabonát szállítanak az isztambuli megállapodás értelmében, melyet Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével hozott tető alá még július végén.

Az ukránok szeretnék a gabonaexportot havi 3 millió tonnára emelni a közeljövőben. Az orosz haderő által blokád alá vett kikötőkben több tízmillió tonna gabona rekedt.

Az orosz hadügyminisztérium bejelentése szerint az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - írja az MTI.

Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.