Fordulat az amerikai választásokon: Trump mentelmi jogot kap  

Hírek2024. júl. 1.Sz.A.

Bizonyos fokú mentesség illeti meg a volt elnököt az elnöki mandátuma idején a hivatalos intézkedési miatt, így minden bizonnyal megússza, hogy még a választások előtt bíróságra kelljen mennie egyes ügyekben.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésének értelmében a korábbi elnökök bizonyos mértékű mentelmi jogot élveznek büntetőeljárások során, így gyakorlatilag nullára csökkent az esélye, hogy Donald Trump korábbi elnököt a 2024-es választások előtt elítéljék abban az ügyben ahol a vád a 2020-as hatalomátadás-átvétel akadályozása lett volna – írja a The Guardian.

A bíróság konzervatív többsége 6-3 arányban szavazott úgy, hogy korábbi elnököt mentelmi jog illeti a hivatali ügyekben, de nem hivatalos ügyekre ez a jog nem vonatkozik.Trumpot azzal vádolják, hogy a 2020-as választások során a választási eredmények hivatalossá tételét akadályozta, és hamisan állította, hogy választási csalás történt, és az akkori alelnökre, Mike Pence-re nyomást gyakorolt, hogy ne ismerje el Joe Biden elnökké választását.

Valószínűleg a mentelmi jog Trump 2020 január 6-i beszédére is vonatkozik.

Trump jogi stratégiája eddig is az volt, hogy minél tovább húzza el a peres ügyeit, az elnökválasztás utáni időben pedig hozzá lojális főügyészt nevezhessen ki – írja a lap.