Friss jelentés: a koronavírus egy laborból származik

Hírek2021. aug. 3.D.J.

A bizonyítékok túlnyomó része alapján a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laborból származik – állapítja meg egy hétfői jelentés, melyet az Egyesült Államokban az ellenzéki republikánusok tettek közzé.

A dokumentum szerint arra is van bizonyíték, hogy a Vuhanban működő Virológiai Intézetben a tudósok úgy akarták módosítani a koronavírusokat, hogy a kórokozókkal embereket is meglehessen fertőzni.

A Reuters által szemlézett jelentés a bizonyítékok közt említi, hogy még 2019. júliusán az intézet 1,5 millió dollárból teljesen meg akarta újítani a veszélyes hulladékot kezelő rendszerét, annak ellenére, hogy akkor az mindössze két éves volt. A republikánusok kétpárti nyomozás indítását sürgetik.

Ezt a mostani jelentést érdemes fenntartásokkal fogadni.

A republikánusok egyrészt nem tettek közzé egyetlen olyan bizonyítékot se, amely az állításaikat alaposan alátámasztaná. Ráadásul épp nemrég kezdődtek meg a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság meghallgatásai. Az ügy roppant kényelmetlen a republikánusoknak. Ezért a vírusról szóló jelentés időzítése minimum gyanús.

Ugyanakkor az is biztos, hogy a "labor elméletet" komolyan kell venni.

Még tavasszal előkerült egy amerikai hírszerzési jelentés, amely szerint  a Vuhanban működő Virológiai Intézet három kutatója még 2019 novemberében hasonló tünetekben szenvedett, mint a COVID-19 betegek. Mindannyian kórházi ellátásban részesültek.

Az első hivatalos kínai megbetegedésre nem sokkal ezután decemberben került sor ugyanitt Vuhanban.

Ám hogy van-e összefüggés, azt a hírszerzés nem tudta megmondani.

A vuhani labor azért került gyanúba, mert a létesítmény egyik feladata a kifejezetten magas kockázatú, halálos vírusok kutatása volt.