A WHO szerint rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus egy vuhani laborból szivárgott ki

Hírek2021. feb. 9.Növekedés.hu

Peter Ben Embarek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-19 eredetével kapcsolatos vizsgálatának vezetője szerint "rendkívül valószínűtlen", hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból származik - írta meg a Financial Times.

Míg a laboratóriumokban "történnek balesetek", azok "rendkívül ritkák" - mondta el a WHO élelmiszerbiztonsági kutatója, összefoglalva a Vuhanban zajló vizsgálat eredményeit.

Az általa említett bizonyítékok között szerepelt az, hogy a vuhani laboratóriumokban nem folyt koronavírussal kapcsolatos kutatás, és tudományos publikációk sem jelentek meg a vírustörzsről, ami egészen biztosan létezne, ha ilyen vizsgálat történt volna. Emellett a laboratórium munkatársaival történő megbeszélések, a személyzet állapotfigyelő programjainak vizsgálata sem támasztotta alá ezt az elméletet.

A koronavírus laborból való kiszivárgásáról szóló elméleteinek középpontjában álló vuhani virológiai intézet helyszíni szemléje azt mutatta, hogy "nagyon valószínűtlen, hogy bármi kijuhat egy ilyen helyről" - tette hozzá Ben Embarek.

A WHO elemző csoportja szerint Covid állatokból származik

Az Egészségügyi Világszervezet Covid-19 eredetével kapcsolatos vizsgálatának elnöke elmondta, hogy az a legvalószínűbb, hogy a vírus egy közvetítő állatfajon keresztül került az emberek szervezetébe.

Peter Ben Embarek, a WHO élelmiszerbiztonsági kutatója a vírus eredetéről négyféle forgatókönyvet tud elképzelni:

1. a vírus közvetlenül a fertőzött állatról került át az emberek szervezetébe;
2. a vírus egy közvetítő állatfajon keresztül keresztül jutott át az emberbe;
3. fagyasztott termékek útján történt a továbbítás;
4. egy vuhani laboratóriumból került ki a vírus.

"A jelenlegi eredményeink arra engednek következtetni, hogy a legvalószínűbb út a közvetítő gazdafajon keresztül történő áttétel, ám ez további vizsgálatokat igényel"

- hangzott el a vuhani sajtótájékoztatón. Peter Ben Embarek hozzátette, hogy további vizsgálatokra lesz szükség annak érdekésben, hogy kiderítsék: közvetlenül a fertőzött állatból vagy egy közvetítő állatfajon keresztül történt a fertőzés.

Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ez a jelenegi vizsgálat meg tudja-e oldani a vírus eredetének kérdését, tekintettel arra, hogy Peking ragaszkodott a látogatáshoz, a terepmunka időben korlátozott, illetve, hogy a nyomozók több mint egy évvel a vírus észlelése után érkeztek Vuhanba.

"Drámai módon megváltoztattuk volna az eddigi feltevéseinket? Nem hinném. Sokkal inkább közelebb kerültünk a megértéshez és részletesebben megismertük az történéseket. Nincs bizonyíték arra, hogy a vírus 2019 decembere előtt széles körben elterjedt volna Vuhanban vagy másutt"

- mondta Embarek. A vuhani vírus azonban a járvány kezdeti szakaszában nemcsak a huanani tenger gyümölcsei piacon volt jelen, amelyet régóta a vírus forrásának feltételeztek, hanem a város más részein is.

Liang Wannian, a nyomozócsoport vezető kínai epidemiológusa arra talált bizonyítékot, hogy a vírus denevérekről vagy pangolinokról egy közvetítő állatfajra ugrott, mielőtt megfertőzte volna az embereket.