Egyre több a bizonyíték, mégis egy laborból szökhetett ki a koronavírus

Elemzések2021. máj. 26.D.J.

Egyre több jel utal arra, hogy a járvány, akár a vuhani Virológiai Intézetből is indulhatott.

Az a teória, amely szerint a COVID-19 egy kínai laborból szökött ki, már tavaly januárban is ismert volt. Vagyis jóval azelőtt, hogy a kórokozó kirobbantotta volna a világjárványt.

Nemrég napvilágot látott egy amerikai hírszerzési jelentés, amely úgy tűnik, hogy épp ezt az elméletet erősíti. Mint a Wall Street Journal megírta: a Vuhanban működő Virológiai Intézet három kutatója még 2019 novemberében hasonló tünetekben szenvedett, mint a COVID-19 betegek. Mindannyian kórházi ellátásban részesültek. Az első hivatalos kínai megbetegedésre nem sokkal ezután decemberben került sor ugyanitt Vuhanban.

Hogy van-e összefüggés, az még egyelőre kérdéses. Máig nem tudjuk biztosan, hogy ki volt a nulladik beteg, de úgy tűnik nem lehet teljesen kizárni, hogy az illető a vuhani laborban fertőződött meg.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban már lefolytatott Kínában egy vizsgálatot, amelynek a végén megállapították, hogy kifejezetten valószínűtlen, hogy a vuhani víruslabornak köze lett volna a járvány kipattanásához, a jelentést 14 ország köztük az Egyesült Államok, Japán, Kanada és az Egyesült Királyság is kritizálta.

Ugyanis a WHO beszámolója szerintük nem volt független. Azt még a WHO főigazgatója Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is megjegyezte, hogy Kínában, amikor a COVID-19 eredetét kutatták korlátozták a szakértőik munkáját.

Ahhoz, hogy a vírus laboratóriumi eredetét ki lehessen zárni szerinte további vizsgálatokra lenne szükség.

A vuhani labor azért került gyanúba, mert a létesítmény egyik feladata a kifejezetten a magas kockázatú, halálos vírusok kutatása volt.

Ráadásul komoly figyelmet szenteltek a denevérekben is megtalálható koronavírusoknak.

Az egyik vezető kutató, a világ szinten is elismert Si Cseng-li –  akit sok helyen csak „bat woman”-ként vagyis denevér nőként emlegetnek – például arról is híres, hogy több SARS-koronavírushoz hasonló betegséget talált a barlangban élő denevérekben.

Nem csak azt lehet sejteni, hogy a vuhani laborban többféle koronavírus is volt, hanem azt is, hogy az intézmény biztonságával akadtak gondok. Legalábbis a Washington Post azt állította, hogy a kezükbe került dokumentumok alapján 2018-ban a Pekingben működő amerikai nagykövetség szakértői kifejezetten aggódtak a biztonsági hiányosságok miatt.

Mindezek fényében akár az is előfordulhat, hogy egy laborbaleset miatt tört ki a világjárvány. De amíg ezt nem sikerül bizonyítani, addig mindez csak egy elmélet marad.

A kínai külügyi szóvívő Zhao Lijian szerint az amerikai hírszerzési jelentés melyet a Wall Street Journal idézett egyáltalán nem igaz. Korábban Lijian azt is felvetette, hogy esetleg épp az amerikaiak voltak azok, akik Vuhanba hozták a koronavírust.