Futás alkalmával leggyakrabban előforduló sérülések és azok kezelése, megelőzése

Hírek2021. ápr. 16.Növekedés.hu

A futás manapság sokak számára egy kiutat jelenthet a mindennapok okozta stresszből és monotonitásból, így egyre több embert láthatsz róni a kilométereket lelki és testi egészsége érdekében. Azonban sokan nagy hévvel indulnak neki a futópályának egy rossz futástechnikával, egy nem megfelelő edzőcipővel vagy bemelegítés és levezetés hiánya mellett. Mindez nagyon könnyen és gyorsan vezet kisebb-nagyobb sérülésekhez, amely mértékétől függően a későbbiekben a hétköznapi életére is hatással lehet.

Miért fontos időben észrevenned a sérüléseket?

A futás mindamellett, hogy csökkenti a stresszt, égeti a kalóriákat, arra is megfelelő eszközt nyújt, hogy fejleszd önmagadat. A futás számos fizikai előnnyel is szolgál, átmozgatja és megedzi az egész testet, így az ülő életmód okozta merevségek könnyen kezelhetők.

Egyetlen hátránya ismert, hogy sok esetben sérüléshez vezet, ha az ember nem ismeri a megfelelő technikát vagy nem figyel eléggé a test jelzéseire, ami könnyen túlterhelt állapothoz vezethet, aminek a következtében a kimerült test sokkal fogékonyabb a sérülésekre. 

Amennyiben időben képes vagy felismerni a kialakult sérülések előjeleit és elkezdeni azok orvoslását, akkor felgyorsíthatod a regenerációs folyamatot és újból visszatérhetsz szeretett sportodhoz. Minden sport esetében - legyen szó futásról vagy küzdősportokról, sokat tehetsz, ha odafigyelsz a megfelelő lábbeli kiválasztására és valóban olyat vásárolsz, amely támogatja edzésedet.

A leggyakoribb sérülések

A leggyakrabban előforduló sérülések közé tartozik az Achilles-ín gyulladás. Ekkor a lábszár hátsó részén, a sarok fölött - ahol az Achilles-ín elhelyezkedik - fájdalmat érzel. Mivel az Achilles-ín a szervezet legnagyobb ínja, amely a vádlit köti össze a sarokkal, így kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a kezelésére. Az ilyen jellegű fájdalmat legtöbb esetben a túl feszes vádli okozza.

Amennyiben megtörtént a sérülés pár hétig mindenképpen szüneteltetni szükséges a futást és alacsonyabb köredzésekkel kezdve visszatérni a pályára. Megelőzésként pedig erősíteni kell a vádli izomzatát excentrikus sarokleengedéssel. Ekkor lábujjhegyre szükséges állni, majd lassan leengedni magad. Nehezítésképpen végezhető egy lábon, valamint küszöbről is.

A talpat is érhetik kellemetlenségek, ilyen a talpi fascia gyulladása. Ekkor a talp felületén érzékeled a fájdalmat, közel a sarokhoz, amely különösképpen a reggeli órákban, ébredés után körvonalazódik. Ekkor a fájdalom okozója a saroktól a lábujjakig húzódó erős kötőszövet gyulladása.

Kezelésként egy palack fagyos vizet érdemes a talpad alatt gurítgatnod, valamint nyújtással segítened a talpad izmait. Megelőzésképpen pedig kerülni kell a magas sarkú cipők viselését, valamint olyan lábbeliket is mellőzni kell, amelyek semennyi talpbetéttel nem rendelkeznek.(X)