Gázai konfliktus: a Hamász egyre több izraeli katonával végez - közben a terrorszervezet újabb vezetője veszett oda

Hírek2023. nov. 2.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 26-dik napján:

- Újabb kilenc izraeli katona esett el a Gázai övezet északi részén a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellen vívott háborúban - jelentette az izraeli hadsereg szerdán.

Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta.

A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

- A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

- Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján - jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán. Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak. "Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit" - közölte a tábornok.

- A Gázában történt tragédia "példátlan mértékű" - jelentette ki az ENSZ palesztinai főbiztosa, miután október 7. óta először látogatott el az ostromlott területre.

- Az izraeli erők folytatták a palesztin területek szárazföldi, tengeri és légi bombázását. Szerdán újabb robbanás rázta meg Dzsabáliát, Gáza legnagyobb menekülttáborát, egy nappal azután, hogy palesztin egészségügyi tisztviselők szerint ott egy izraeli légicsapás mintegy 50 embert ölt meg és 150-et megsebesített.

- A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 8 796 palesztin, köztük 3648 gyermek vesztette életét Gázában a háború kezdete óta.

- Minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre - mondta el Ferenc pápa első tévéhíradós interjújában, amelyet a RAI olasz közmédia sugárzott szerda este.

- A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta először hagyhatták el a Gázai övezetet amerikai állampolgárok, akik a rafahi határátkelőn Egyiptomba beengedett külföldiek csoportjában voltak - közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán. 

Matthew Miller külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján pontos számot nem mondott, és jelezte, hogy "műveleti és biztonsági" okokból számokat a továbbiakban sem hoznak nyilvánosságra.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a következő napokban további külföldiek, köztük amerikaiak is Egyiptomba érkeznek.

- Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán. Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a ciszjordániai zsidó telepesek "terrorizmusának fellángolása" nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

- A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint tizenegyezer terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terrorista-csoportjait.