Szakértő: világháború nem lesz, de egy közel-keleti konfliktusra is csúnyán ráfázhatunk 

Interjú2023. nov. 2.Kovács Dániel

Tartogat még meglepetéseket a Hamász? Mi lesz a szárazföldi hadműveletek kimenetele? Elfogadhatja Izrael a palesztin terrorszervezet túszokra vonatkozó ajánlatát? Kis-Benedek Józsefet kérdeztük. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora azt is elmondta, a fenyegető előjelek dacára egészen biztosan nem nem fenyeget egy globális konfliktus. Regionális háború azonban elképzelhető, és katasztrófális következményei lennének.

Hosszas várakozás után az izraeli hadsereg elindította a szárazföldi hadművelet a Gázai övezet ellen. Milyen végkimenetelre lehet számítani?

Nem a Gázai övezet ellen indult támadás, hanem a Hamász ellen. A terrorszervezet működési területe ennél kisebb. A támadás célját a zsidó állam egészen pontosan meghatározta, ez pedig a Hamász teljes felszámolása.

Nem lesz könnyű, és semmiképp sem lesz gyors művelet, és nagyon sok körülötte a bizonytalansági tényező: figyelembe kell venni, hogy mi zajlik Izrael területén, beszáll-e a háborúba a Hezbollah, mit lépnek az arab országok, mennyire erősödnek fel a tüntetések Európában, és a sort hosszan lehetne folytatni, sokismeretlenes egyenletről van szó. 

A Hamász elpusztítása egy jól kommunikálható cél, de felmerül a kérdés, mi lesz a szárazföldi műveletek után. A terrorszervezet törzsterülete, esetleg az egész Gázai övezet újra az izraeli hadsereg irányítása alá kerül?

Nagyon kicsi az esélye, Izrael nem akarja megszállni a Gázai övezetet, ugyanis a palesztin lakosság részéről nagy ellenállásra lehet számítani, nem akarnak egy csomó terrorcselekményt a nyakukba venni.

Szóba került már, hogy Gáza az ENSZ ellenőrzése alá kerül majd, esetleg a palesztin hatóság veheti át az irányítást. Annyi bizonyos csak, hogy a Hamásznak mennie kell. 

Az október 7-i támadásra senki nem számított, kell további meglepetésekre számítani a Hamásztól? 

Több erőt ők sem tudnak mozgósítani, mint amijük van, ugyanakkor biztosan telerakták különböző csapdákkal a Gázai övezetet, az izraeli erőknek ezzel számolniuk kell. 

Közben a nemzetközi közvélemény figyelmét leköti a Hamász által elfogott 200 túsz sorsa. Elképzelhető, hogy tárgyalásos úton sikerül őket kiszabadítani?

Közvetlen tárgyalás nincsen Izrael és a Hamász között, közvetetten viszont folyamatosan zajlanak jórészt arab országok, elsősorban Katar, kisebb részben Egyiptom közvetítésével.

A palesztin terrorszervezet ajánlata az, hogy elengedi a túszokat, ha Izrael elengedi a börtönökből az összes palesztin foglyot - ez nem kevesebb, mint 6000 ember.

Van rá esély, hogy Izrael belemegy az alkuba?

Ezt a politikai vezetésnek kell eldöntenie, az biztos, hogy ebben az ügyben valamit lépniük kell. Ugyanakkor technikailag is kivitelezhetetlen ennyi rab egyszerre elengedése, arról nem is beszélve, hogy vannak köztük fekete öves gyilkosok is. A Hamásznak is be kell látnia, hogy valamilyen módon szelektálni kell a rabokat, különben aligha lesz ebben a kérdésben megegyezés.

Visszatérve a Hezbollahra, jelen helyzetben készen áll az IDF egy kétfrontos háborúra?

Igen, a szárazföldi erők készen állnak erre, a kérdés itt az, hogy a rakétavédelmet mennyira tudja a Hezbollah túlterhelni. Márpedig több tízezer rakéta indítását fogják végrehajtani, ha belépnek a háborúba, ennek a kezelése nagyon nehéz lesz. 

Amerikai hadihajók a térségben, fenyegetőző Irán, szemlátomást Oroszország is keveri a lapokat. Fennáll annak a veszélye, hogy valami csúnyán félremegy, és globális konfliktus lesz a helyi háborúból?

Egészen biztos, hogy nem. Szerintem a legrosszabb forgatókönyv esetében is legfeljebb regionális konfliktus alakul ki.

Persze a világ azt is csúnyán megérezné, ha a Közel-Kelet háborúba lépne, elég csak arra gondolni, hogy a térségnek mekkora szerepe van a világ energiaellátásában. Persze most még korai erről beszélni, jó esély van arra, hogy ezt elkerüljük. 

Izraelben a háború árnyékában tüntetések zajlanak, inog a kormány pozíciója. A politikai instabilitás mennyire nehezíti meg a védekezést?

Nagyon megnehezíti, jól látható, hogy nincs határozott elképzelés a válság kezelésére vonatkozóan, az izraeli belső ellentétek kulminálódnak annak ellenére, hogy kibővítették a kormányt és létrehoztak egy külön csoportot a palesztin válság kezelésére.

Ettől függetlenül a kormányon belül már elég régóta vannak ellentétek, ami megnehezíti a helyzet kezelését, nem zárható ki egy kormányválság sem, illetve miután vége lesz a háborúnak, komoly felelősségrevonások lesznek, egyre valószínűbb, hogy Netanjahunak is távoznia kell majd.