Gázai konfliktus: gyorsan véget érhetne így a háború Izrael szerint - meglepő javaslattal álltak elő

Hírek2023. nov. 6.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 30-dik napján:

-Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint a Gázai övezetben élők hamarabb véget vethetnének Izrael inváziójának, ha maguk ölnék meg Yahya Sinwar Hamász-vezért.

"Eljutunk Yahya Sinwarhoz, és kiiktatjuk őt. Ha a gázai lakosok előttünk érnek oda, az lerövidíti a háborút" - mondta. Sinwart, aki segített megalapítani a Hamász biztonsági apparátusát, 2017-ben választották meg a csoport vezetőjének a Gázai övezetben. Keményvonalasnak számít, aki elutasít minden megbékélést Izraellel.

- Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy a Gázai övezet elleni szárazföldi támadása kettészakította a palesztin területet, és "jelentős" csapásokat mért a Hamász elleni háborúban. Az izraeli erők "bekerítették Gáza városát.

Most már létezik egy déli és egy északi Gáza" - mondta Daniel Hagari katonai szóvivő.

- A Paltel palesztin távközlési cég közölte, hogy Izrael vasárnap este ismét elvágta az internet- és telefonvonalakat Gázában. A Paltel közleményben közölte: "Sajnálattal jelentjük be a kommunikációs és internetszolgáltatások teljes leállását Gázában, miután az izraeli fél lekapcsolta a szervereket".

Röviddel az áramszünet után Izrael intenzív bombázást indított Gáza ellen.

- Izrael két egymást követő napon több órára leállította a tüzelést a Gázai övezet északi részén, hogy biztonságos átjárást teremtsen a civileknek a déli részre való átvonuláshoz - közölte egy katonai szóvivő vasárnap a CNN televízióval.

- A CNN-nek adott új interjújában Rania jordániai királynő bírálta a Gázai övezetben élő palesztinoknak adott izraeli evakuálási parancsot. Így nyilatkozott: "Az evakuálási parancsokat online vagy a televízióban küldik, tudva, hogy a háború kezdete óta nincs áram Gázában.

- A Hezbollah közölte, hogy vasárnap rakétákat lőtt ki az észak-izraeli Kirjat Smona városára, megtorlásul egy dél-libanoni izraeli csapásért, amely állítása szerint megölt egy nőt és három gyermeket - jelentette a Reuters.

- Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti - közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap. Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől.

- Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Iránnal, de megteszi a szükséges lépéseket, hogy megvédje embereit, akár katonák, akár civilek - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Bagdadban tartott sajtótájékoztatóján az Irán által támogatott fegyveresek támadásaira reagálva.

- Az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász sok száz embert ejtett túszul, köztük öt magyar állampolgársággal - is - rendelkező személyt. Kiszabadításuk érdekében folyamatosan kapcsolatban állunk az izraeli kormány ezen célból létrehozott munkacsoportjával - írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért, mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban.

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, és a palesztin hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül:

Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

"Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát" - tette hozzá a palesztin elnök.

- A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek.

Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre.

Erre Elijáhu azt mondta: "ez is egy lehetőség".