Erdőtüzek tombolnak Görögországban, a kormányfő "rémálomhoz" hasonlította a helyzetet

Hírek2021. aug. 8.Sz.A.

Az utóbbi tíz napban pusztító erdőtüzek miatt Görögországban több ezer embert kellett kitelepíteni, 60 ezer hektáron pusztít a tűz, 30 éve nem látott hőhullám van. Német, brit, francia, svájci, román és lengyel tűzoltók is segítenek az oltásban, több ország pedig tűzoltó helikoptereket és repülőgépeket küldött.

Több ország is küld tűzoltó egységeket Görögországba, ahol a 30 éve nem látott hőhullám miatt katasztrofális erdőtüzek pusztítanak. Az ország második legnagyobb szigetéről, Eviáról több mint 2000 embert kellett kimenekíteni, az erdőtüzek az utóbbi tíz napban több mint 56 ezer hektárt érintettek.

Az oltásban ezer tűzoltó vesz részt, az egyik veszélyeztetett térség Athén és Kréta térsége, de a Peloponnészoszi-félszigeten az ókori olimpiai játékoknak otthont adó Olümpia romvárosa környékén is égnek az erdők.

A fővárostól északra égő erdők miatt erős füst érezhető a városban, sok városlakó légzési problémákkal küzd,számukra külön segélyhívót hoztak létre - az AP hírügynökség beszámolója szerint.

Nemzetközi segítség eddig már több országból érkezett: Svájc, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország, Románia, Ciprus, Ukrajna és Izrael is küldött tűzoltó egységeket, és az oltásban többek között német tűzoltók is részt vesznek - írja a dw.com.

Németország mellett több másik állam, így például Svédország, Svájc, Horvátország, Franciaország és Egyiptom tűzoltó helikopterekkel is segít Görögországnak.

Kyriakos Mitsotakis kormányfő rémálomként jellemezte a helyzetet, és a legfontosabb feladatnak az emberi életek megmentését nevezte - számol be a BBC.

Erdőtűz az Athéntól 160 kilométerre északra fekvő Évia szigetén Szkepaszti település közelében Erdőtűz az Athéntól 160 kilométerre északra fekvő Évia szigetén Szkepaszti település közelében 
MTI/EPA/ANA-MPA/Panajotisz Kurosz

Az erős szél és a 35-38 fokos hőség miatt további erdőtüzekkel lehet számolni a napokban.

A dél-európai erdőtüzek eddig több tízezer hektár területet tettek tönkre, Recep Tayyip Erdogan elnök az ország történetének legnagyobb méretű erdőtüze pusztít az országban.

A mostani erdőtüzek Dél-Olaszországot és Ukrajna egyes részeit is érintik, de Románia és Bulgária déli területein is több erdő- és bozóttűz ég.