A héten kiderül, mérséklődött-e az infláció

Hírek2021. aug. 8.MTI

Több statisztika is megjelenik a héten, közöttük a júliusi infláció, a szálláshelyek júniusi forgalma, vagy az építőipar júniusi teljesítménye.

Turizmus

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szálláshelyek júniusi forgalmát. A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, de 56 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 májusához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. májushoz mérten ötszörösére nőtt, 2019 azonos időszakához viszonyítva 91 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 384 ezerrel magasabb volt.

Májusban az előző év azonos időszakához képest az összes bruttó árbevétel folyó áron 8,9 milliárd forinttal nagyobb volt, 12,6 milliárd forintra nőtt. Májusban az előző hónaphoz képest az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 68 százalékkal kevesebb, összesen 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 68 százalékkal csökkent a 2020. január-májusihoz képest, és 28,1 milliárd forintot tett ki.

Államháztartási hiány

A Pénzügyminisztérium szintén hétfőn teszi közzé gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének 2021. július végi helyzetéről. A legutóbbi tájékoztató szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere júniusban 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a deficit elérte az 1704,5 milliárd forintot, az idei évre előirányzott 2287,7 milliárd forint 74,5 százalékát.

A központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el az első fél évben.
Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 1837 milliárd forintot tett ki, amiből a június havi deficit 392 milliárd forint volt.

Infláció

Kedden a fogyasztói árak júliusi alakulását teszi közzé a KSH. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. Január-júniusban a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2, a nyugdíjas háztartások körében 3,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Ipari teljesítmény

Csütörtökön az ipar júniusi teljesítményének második becslését adja ki a KSH. Az első becslés szerint júniusban az ipari termelés 22,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, amikor 7,4 százalékos volt az éves visszaesés. A munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 2021 májusában. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

Építőipari növekedés

Pénteken a júniusi építőipari kibocsátás adata jelenik meg. Májusban 18,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, és a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit.

Az épületek építése 38,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly májusi rendkívül alacsony szintet, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent. Az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához képest.