Gulyás Gergely: Van elegendő tanár, egyes szakoknál van probléma, de megoldjuk

Hírek2023. aug. 24.Sz.A./MTI.

Továbbra is a munkaerőhiánnyal kell szembenézni, a kormány mindent megtesz az infláció letörése érdekében – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az inflációt meghaladó béremelést szeretnénk biztosítani a gazdaságban, a versenyszférában már lesz idén reálbéremelés, az állami szférában ez nem mindenhol van így - tette hozzá. Mint mondta, béremelésekre január elsején kerül sor az állami szférában.

Az ukrán gabonával kapcsolatban hangsúlyozta: a korábbi évi 40 ezer tonna gabona és olajos magvak ukrán kivitele éves szinten 3 millió tonnára nőtt, ezért is kellett lezárni a kelet-európai határokat az ukrán gabona előtt szeptember 15-ig.

- Az Európai Bizottság azonban ezt a tilalmat nem szeretné meghosszabbítani, amivel nem ért egyet a kormány, mert az import szétveri az uniós piacot, és károkat okoz a magyar gazdáknak - tette hozzá.

Közölte: reméljük, hogy sikerül európai közös megoldást találni, mert az nem megoldás, hogy az Ukrajnával határos államok mezőgazdaságát tesszük tönkre.

Az online árfigyelővel hatékonyan küzd a kormány az inflációval szemben – mondta Szentkirályi Alexandra szóvivő.

A 62 termékből 54 termék esetében átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az árak, ami önmagában 1,8 százalékponttal mérsékelte az élelmiszerinflációt.Kiemelte: az árfigyelő átláthatóságot és versenyt teremt, indulása óta 1,2 millióan látogatták a Gazdasági Versenyhivatal oldalát. Az árfigyelőt továbbfejlesztik a fogyasztói visszajelzések alapján.

Az árcsökkentésről szólva elmondta: eddig 222 üzletet ellenőriztek, ebből 70 boltban találtak jogsértést, de ezek zöme arról szólt, hogy nem tüntették fel az akciót. A boltok zöme a kötelező akciózást betartja - tette hozzá.

Az új biciklisávokkal, és az azokhoz kihelyezett oszlopokkal kapcsolatos kérdésre Gulyás közölte: tovább zajlik a fővárosi autósüldözés. A kerékpársávok egyébként a mentőautók és a rendőrautók előrejutását is nehezítik.

A hiányzó pedagógusokról és a tanévkezdésről szóló kérdésre válaszolva közölte: összességében nézve elegendő tanár van, de egyes szakoknál valóban van hiány, de ezt meg fogják oldani.

A tanárok száma alig csökkent 2021 óta, ma több tanár jut a gyerekekre, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt - mondta.

Arról, hogy a várakozásokkal szemben továbbra sem került ki Magyarország a gazdasági recesszióból és ennek fényében indokoltnak látják-e a másfél százalékos gazdasági növekedés módosítását, azt mondta: meg akarják várni a harmadik negyedéves adatokat, így októberben dönt majd a kormány erről.

Közölte, az első két negyedév adatai alapján a másfél százalékos növekedés esélye csekély. Nem várták, hogy a második negyedévben alapvetően nagy változás lesz, az egyetlen pozitívum a recesszió mértékének mérséklődése. Azt várták, hogy a második félévben lesz egy beinduló, egyre erősödő növekedés, ezt továbbra is így gondolják.

Ennek fényében remélik, hogy a jövő évre tervezett négy százalékos növekedés is tartható lesz - jelezte.

Arról, hogy az idei költségvetés tartható-e, azt mondta, ehhez is kellenek a harmadik negyedéves adatok. Alapvetően nagy bajt nem látnak, a legnehezebb feladat a hiány tartása lesz - közölte.

A miniszter több kérdést kapott az akkugyárakkal és a vendégmunkásokkal kapcsolatban is. Arra a kérdésre, hogy a helyi lakosok az ország több részén is "pánikolnak" a vendégmunkások miatt, azt válaszolta, hogy a vendégmunkások csak szigorú szabályozások szerint jöhetnek Magyarországra, és csak olyan területre, ahol nincs elég magyar munkaerő.

A beruházó feladata garantálni azt, hogy a helyiekkel való együttélésben ne jelentsenek problémát a külföldi munkások, de ahol a társadalmi együttélést megzavarják, oda "nem helyes" behozni őket.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több beszédében is a gazdasági bevándorlás megállításáról beszélt, Gulyás Gergely azt mondta, továbbra is az a kormány álláspontja, hogy a képzettség nélkül, kizárólag a jobb élet reményében érkezőket meg kell állítani, a betöltetlen munkahelyekre, meghatározott időre, nemzetbiztonsági ellenőrzésen átesett és ellenőrzött közvetítőcégeken keresztül érkező vendégmunkások azonban más kategóriát jelentenek.A Magyarországon épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aggályokra a miniszter azt mondta, az Európai Unió "kitalálta", hogy a belső égésű motorokat ki kell vezetni, ezért ha Magyarországon meg szeretnénk védeni az autóipart, szükség van akkumulátorgyárakra.

Ha ezek nem épülnek meg, akkor tíz éven belül elveszíti az ország az autóipart

- jegyezte meg.

Kijelentette: minden akkumulátorgyárat és minden gyárat, ahol veszélyes hulladékkal, veszélyes anyagokkal foglalkoznak, és nem tartják be az előírt szabályokat, a hatóságok bezáratnak. Egyetértett azzal, hogy a bírságok megemelésének lehetőségét meg kell vizsgálni.

A széntüzelésű Mátrai Erőmű leállításának határidejéről a miniszter azt mondta, tárgyalnak az Európai Bizottsággal, hogy meghosszabbítható-e a működése, és ha kapnak rá engedélyt, akkor élnének vele, de mindez nagyban függ az energiahelyzettől is.

Gulyás Gergely a gáztározók feltöltöttségéről elmondta, hogy jelenleg 88 százalékon állnak, ami azt jelenti a lakossági fogyasztásra vetítve, hogy 219 téli napra elegendő gáz van.Az autópálya matricák árának idei emeléséről nincs még döntés - közölte - ez várhatóan szeptember második felében születhet meg. Fő szabály szerint az inflációval szoktak emelni, ezt egyes típusoknál - főleg az évesnél - érdemes megfontolni - tette hozzá.

A miniszter kérdésre közölte, a kormány nem tervezi újabb vasúti vonalak bezárását.

A recski sárlavina ügyében a tárcavezető úgy tudja, még tart a hatósági vizsgálat, egy ilyen bonyolult esetben 4-6 hónap is lehet a közigazgatási eljárás. A vizsgálat eredményének függvényében, ha történt jogsértés, a kormánynak a polgárjog általános szabályai szerint lehetősége van az általa kifizetett előzetes kártalanítást kifizettetni a kár okozójával.

A Budapest Airport ügyében fontos előrehaladás történt és a jó esély van arra, hogy a megegyezés létre is a fog jönni - közölte.

Az esetleges pedagógushiányról és a gyömrői iskolakezdés kapcsán felmerülő problémákról közölte: azt várják az oktatási kormányzattól, hogy a tanév mindenhol gond nélkül induljon el.

Ha valahol probléma merül fel, arra az oktatási kormányzatnak megfelelő megoldást kell találnia - rögzítette. A tanárok létszáma Magyarországon összességében elegendő, ilyen értelemben tanárhiány nincs, de bizonyos helyeken és szakokon van, hogy lényegesen nehezebb tanárt találni - mondta.

A közelgő tanévkezdés kapcsán a Lánchíd lezárása és a városszerte kihelyezett közlekedési karók miatti várható közlekedési káoszról azt mondta, az az érzése, hogy kiszámolták, Budapesten kevesebben közlekednek autóval, mint tömegközlekedéssel. Amíg hajlandó valaki Budapesten autóba ülni, addig olyan szabályokat hoznak, hogy meggondolja, meddig képes elviselni a korábbi 30-40 perces utakból lett másfél-kétórás utakat. Értékelése szerint ez helytelen szemlélet.

Az Erasmus-ügyben a kormány várja az Európai Bizottság álláspontját, bár közösségi jogi alapja nincs annak, amit a bizottság kér - közölte a miniszter, aki érhetetlennek nevezte, hogy miért szereti a "brüsszeli bizottság" jobban a cseh vagy a német hallgatókat mint a magyarokat.

Gulyás Gergely arról, hogy az uniós tagországok - így például Lengyelország és Szlovákia - hivatalban lévő vezetői miért nem kaptak meghívást az augusztus 20-i ünnepségekre, azt mondta: Szlovákia és Lengyelország is szövetségesünk, előbbiben csak ügyvezető kormány van, utóbbiban választási kampány zajlik. Itt volt a korábbi osztrák kancellár, a korábbi szlovén, cseh miniszterelnök is - sorolta. Aláhúzta: "szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit jónak látunk, most őket láttuk jónak".

A miniszter üdvözölte Novák Katalin köztársasági elnök látogatását Kárpátalján és Kijevben. Mint mondta, örülnek annak, hogy a felek közötti megállapodás kitér arra is, hogy a kárpátaljai magyarságnak az ukrán állam által előidézett jogfosztottságát meg kell szüntetni. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna valóban érdemi lépéseket tesz, hogy visszaállítsa azokat a jogokat, amelyeket az elmúlt években elvett a kárpátaljai magyaroktól.

Hangsúlyozta: az alkotmányos helyzet világos, a külpolitikát a kormány határozza meg, a magyar államot a köztársasági elnök képviseli, szerinte ezt Novák Katalin kiválóan tette a közel elmúlt másfél évben és mostani látogatása során is.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a kormány az államfő véleményével, miszerint az orosz-ukrán háborúnak a krími félsziget felszabadításával kell véget érnie, azt mondta: a kormány mindig is világos álláspontot képviselt, elítélte a Krím annexióját és az orosz agressziót is, hiszen mindkét tett a nemzetközi jog megsértése. Ugyanakkor - tette hozzá - az elmúlt évtizedek azt mutatják, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartása relatív, mert az erősek mindig relativizálják. Mi az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások pártján állunk - jelentette ki.

A minisztert azokról a hírekről is kérdezték, amelyek szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldos magánhadsereg alapítója is rajta volt azon a magánrepülőgépen, amely szerdán lezuhant Oroszországban. Elmondta: nincs plusz információjuk az esetről, és nem tud hivatalos kormányzati álláspontról beszámolni.

Kifejtette: a háborúnak mindig az a következménye, hogy rendkívül sok fegyver kerül a harcoló felekhez és a konkrét esetben ez irreguláris csatokat is jelent, ennek pedig mindig van kockázata. Ugyanakkor - folytatta - nem hiszi, hogy ez a térséget vagy Oroszországot destabilizálná.

A nigeri helyzet Magyarországra és Európára gyakorolt közvetlen negatív hatását a migrációban jelölte meg, kiemelve, hogy ezért érdekük ennek a térségnek a stabilitása. Jelezte azt is: augusztus 2-án sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt a tripoli és római nagykövetség koordinálásával az afrikai országból.

Beszámolt az aktuális migrációs adatokról is, amelyeket aggasztónak nevezett. Kifejtette: január 1-től augusztus 22-ig napi átlagban 420-an kíséreltek meg Magyarországra jönni.Gulyás Gergely arról is beszélt: tudomása szerint eljárás folyik az Erdogan török miniszterelnök biztonsági emberei által Budapesten megvert férfi ügyében. Elmondta, a törvényeket mindenkinek be kell tartani, az erőszakot pedig elítéli és elfogadhatatlannak tartja.

Ugyanakkor megítélése szerint az eset nem tartozik a legfontosabb ügyek közé, hiszen nem keletkezett nyolc napon túl gyógyuló sérülés, a magyar rendőrök pedig - az áldozat beszámolója alapján is - példásan jártak el, eltávolítva a "túlzott udvariassággal nem vádolható" magyar férfiról az őt bántalmazókat.

A Hír Tv-től egy adás után elbocsátott Pálffy István, volt KDNP-s képviselő és nagykövet ügyére reagálva azt mondta: a kormány és a politikai pártok eddig se avatkozhattak bele abba, hogy egy médium a saját munkavállójának tevékenységét miként értékeli, de az világos, hogy a pedofíliával szemben megértést, türelmet tanúsítani nem lehet.Beszámolt arról is: a miniszterelnök augusztus végén megy szabadságra, és szeptember első vagy második hétvégéjén már részt vesz a kötcsei polgári pikniken.