Megtalálták Prigozsin mobiltelefonját a lezuhant gépnél

Hírek2023. aug. 24.Sz.A.

Jevgenyij Prigozsin mobiltelefonját megtalálták az orosz hatóságok, de a holttestét még nem azonosították.

A tegnap délután lezuhant magángép Jevgenyij Prigozsin tulajdona lehetett, a gépen utazók holttestének azonosítása jelenleg is zajlik - írja a Kyiv Independent.

Az orosz média közlése szerint megtalálták a roncsok között a zsoldosvezér mobiltelefonját, de a holttestét még nem azonosították be.

A regisztrációs száma és tipusa alapján a magángép Prigozsiné volt.

A zsoldosvezér halálának hírére a Wagner-katonák egy része elindult Fehéroroszországból, és konvojokban az orosz-fehérorosz határ felé vette az irányt.

A fehérorosz határőrség nem engedi át a konvojokat - jelentették fehérorosz hatóságok.

A hírügynökség által a gép lezuhanásáról közzétett videón a gépnek már hiányzott az egyik szárnya, amikor zuhant - emlékeztet a CNN.

Több, a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatorna szerint a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

Nyugati lapok szerint a tegnap lezuhaht EMBAER magángép szállította Prigozsint Fehéroroszországba a júniusi zendülés után.

Egyes szakértők szerint a gépet rakétával lőhették le, vagy robbanás történt a gépen, de ez egyelőre nem igazolható.

Mindenesetre a magángép nagy sebességgel zuhant le, és a zuhanás előtt semmi jelét nem adta bármilyen műszaki hibának - derül ki a Reuters összefoglalójából.

Bármi is történt a  gépen, az gyorsan zajlott le, és a zuhanás és nagy sebességgel történt a Flightradar adatai alapján.

Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól a Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép lángoló roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól a Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép lángoló roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. 

A Flightradar a legutolsó adatot tegnap délután 15:11-kor szolgáltatta a levegőben lévő magángépről, 15:20-kor regisztrálták, hogy a földbe csapódott.

A brazil EMBRAER SA az utóbbi években nem végzett karbantartást a gépen, a szankciókra hivatkozva - írja a lap.

A Reuters szerint bűnügyi vizsgálat indul a gép lezuhanásával és a rajta utazó tíz ember halálával kapcsolatban.

A Wagner lázadásról és Prigozsinról ebben az elemzésben írtunk részletesen.