Gulyás Gergely: kezdeményezni fogják az Alaptörvény módosítását - évekig is elhúzódhat a háború Ukrajnában

Hírek2022. ápr. 21.Dajkó Ferenc Dániel

Május végén véget ér a járványügyi veszélyhelyzet. A kormány kezdeményezni fogja az Alaptörvény módosítását. Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján reális forgatókönyv, hogy a háború nem napokig, hanem akár hónapokig, vagy évekig eltarthat és a jelenlegi csapatmozgások alapján még további intenzív harcokra is lehet számítani - fogalmazott Gulyás Gergely a Kormányinfón. Stabil a magyar gazdaság. Az európai középmezőnyben az infláció.

Akár évekig is tarthat a háború

Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnában a béke helyreálljon - fogalmazott Gulyás Gergely a választások utáni első Kormányinfón.

Sajnos a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján reális forgatókönyv, hogy a háború nem napokig, hanem akár hónapokig, vagy évekig eltarthat és a jelenlegi csapatmozgások alapján még további intenzív harcokra is lehet számítani - ismertette. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy különböző feltételek teljesülése esetén Oroszország hajlandó lenne Budapesten lefolytatni a béketárgyalásokat, de Ukrajna inkább azt szeretné, ha Törökországban zajlanának a tárgyalások. 

Annak ellenére, hogy Magyarország rengeteg humanitárius segélyt küld Ukrajna egész területére, Ukrajnában egyre jelentősebb a magyarellenes hangulat. Emiatt jelenleg nehéz megbecsülni, de akár 100 ezer magyar is átjöhet Kárpátaljáról, és letelepedhet Magyarországon - hangzott el a Kormányinfón. 

Kezdeményezik az Alaptörvény módosítását

Május 31-én megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet Magyarországon. A kormány azonban kezdeményezni fogja, az Alaptörvény módosítását, annak érdekében, hogy a humanitárius katasztrófa és a szomszédban zajló háborús konfliktus eseteivel is kiegészítsék a veszélyhelyzet tényállását. Így a kormány cselekvőképessége háború esetén is biztosítva lehet. 

Stabil a magyar gazdaság

A tárcavezető elmondta, hogy a kormányülésen meghallgatták Varga Mihály pénzügyminiszter beszámolóját. Az ország pénzügyi helyzete stabil. A kormány mindegyik árstop sorsáról dönetni fog. Az élelmiszerár-stopról legkésőbb jövő héten dönteni kell. Jelenleg azt lehet mondani, hogy ezek az intézkedések sikeresek, és mintegy 4,4 százalékkal csökkentik az inflációt. Számszerűen a rezsicsökkentés 2; az üzemanyagár-stop 1,5; valamint az élelmiszerár-stop 1 százalékkal csökkenti az inflációt - tudtuk meg. 

Magyarországon jelenleg 8,6 százalék az infláció, de az árstop intézkedések nélkül 13 százalék lenne. Ezzel az értékkel hazánk az infláció szempontjából európai szinten a középmezőnybe tartozik - tudatta. 

A Magyar Nemzeti Bank prognózisa alapján 2022. augusztusa után várható az infláció csökkenése. 

Komoly sikernek tartja, hogy a beruházási rátát sikerült fenntartani. A beruházási ráta a második legmagasabb Európában. Nagyon kedvezőek a munkanélküliségi adatok. Alig több, mint 3 százalékos a munkanélküliség, ami gyakorlatilag csak egy statisztikai munkanélküliség. Ám a célok közt szerepel a munkanélküliség szintjének leszorítása 3 százalék alá. A gazdaság stabilitását mutatja a fentiek mellett az is, hogy a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma is felülmúlta a 2019-es szintet - ismertette. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a határvédelem és az ukrán menekülthelyzet költségeiről is beszélt. Megtudtuk, hogy eddig a déli határ védelmére 600 milliárd, míg az Ukrajnából érkező menekültek miatt kialakult helyzet kezelésére 40 milliárd forintot költöttek. Az Európai Uniótól a fenti költségek 2 százalékát kapta meg Magyarország.

A déli határ védelmére 4 milliárd forintot adott az EU, ám ezt az összeget Magyarország az Ukrajnából érkező menekültekre fogja fordítani - hangsúlyozta.

Meg fog maradni az a gyakorlat, hogy GDP arányosan Európában Magyarország fogja a legtöbb pénzt költeni családtámogatásra. Konkrét intézkedésekről még nem tudott tájékoztatást adni a tárcavezető, de elmondta, hogy a családtámogatásokból nem lesz forráskivonás. 

Május 16-a után alakul meg az új kormány

Gulyás Gergely a választásokról szót ejtve elmondta, hogy a választási eredmények alapján, azt látható, hogy mindig akkor van magas részvétel a választásokon, amikor polgári kormányzat van. 

A több mint 70 százalékos részvételi arányok figyelembevételével elmondható, hogy az újonnan létrejövő kormány legitimációja erős.

Kiemelte, hogy a jelenlegi kormány megbizatása május 2-ig a Parlament megalakulásáig szól. Az új kormány létrejöttéig a jelenlegi kormány ügyvivőként fog működni. Az új kormány összetételét a miniszterelnök fogja ismertetni a nyilvánossággal, miután megszületnek a személyi döntések.

A május 16-ával kezdődő héten fogja megválasztani az új Országgyűlés a miniszterelnököt, majd ezt követően fog megalakulni az új kormány - tudatta.

Egy személyi döntés volt, amivel nem lehetett várni. Ez a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének személye volt. Erre a posztra Orbán Viktor, miniszterelnök Kocsis Mátét kérte fel, aki jelenleg is betölti ezt a pozíciót - hangzott el. 

Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy biztosan nem lesz önálló egészségügyi miniszteri tárca.

Csökken a koronavírus intenzitása

A koronavírussal kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy az új fertőzöttek számához képest egyre alacsonyabb a súlyos, kezelésre szoruló betegeknek. A koronavírus továbbra is velünk van, de a betegség intenzitása csökkent. A kormány jelenleg semmilyen korlátozó intézkedést nem tervez. Így az érettségi a normál rend szerint megtartható lesz. 

17 ezren nyújtottak be menedékes kérelmet

A Kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatos adatokat.

Elmondta, hogy eddig 17 ezer menedékes kérelmet nyújtottak be hazánkban és 625 ezer menekült érkezett az országba. Jelenleg több mint 300 óvodás, és 1000 iskolás Ukrajnából érkezett gyermek van a hazai intézményekben, illetve 440 ukrajnai menekült fiatal vesz részt a magyar felsőoktatásban.