Orbán Viktor: szeretnék bővíteni a családtámogatásokat - folytatódhat Paks 2

Hírek2022. ápr. 6.Dajkó Ferenc Dániel

Azt javasoltam Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy minél hamarabb kössenek tűzszünetet - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő, a miniszterelnöki nemzetközi sajtótájékoztatón. Felajánlotta, hogy a francia, az ukrán és az orosz elnök, illetve a német kancellár Budapestem találkozzanak és itt tartsanak egy megbeszélést. Ha szükséges tudunk fizetni rubelben a földgázért. Folytatódhat Paks 2. Bővíteni szeretnék a családtámogatások körét - tudtuk meg. A miniszterelnök a pedagógusok béremeléséről is beszélt.

A rendszerváltás óta egy párt sem kapott ennyi szavazatot

Ez minden idők legjobb választási eredménye, ha megnézzük a számokat. Visszatekintve a rendszerváltásig, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő, a miniszterelnöki nemzetközi sajtótájékoztatón.

Ezt a győzelmet három tényezőnek lehet köszönni.

  • A magyarok békét akarnak és mivel a szomszédunkban háború zajlik, a magyarok arra szavaztak, aki nagyobb garanciát nyújt a békéhez. 
  • A második körülmény ami a sikerhez hozzájárulhatott, az a tény, hogy Magyarország egy sikeres ország. Európa két legsikeresebb országa ugyanis Lengyelország és Magyarország. Ebben a két országban a legnagyobb a gazdasági növekedés, a legkisebb a munkanélküliség és a legszélesebb körűek a családtámogatások.
  • A harmadik körülmény pedig, hogy az ellenzék egy "csak a hatalomért koalíció" volt. A választókkal szemben tiszteletlenség, ha valakinek nincs programja, csak annyi a célja, hogy hatalomra kerüljön. Ha valakinek hideg számítás és a választók lenézése a célja, annak biztos bukás a vége - ismertette.

A kormány célja változatlan. A magyar kormány hisz a nemzet államban, és abban bízik, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz.

A víziónk másik része, hogy megerősítjük a szövetségeinket 

- hangsúlyozta.

Részei vagyunk az Európai Uniónak, és mi továbbra is az Európai Unióban képzeljük el a jövőnket és aktív részesei akarunk lenni. A biztonság tekintetében, mi tagjai vagyunk a NATO-nak és továbbra is a NATO tagjai akarunk lenni és megerősíteni a Magyar Honvédséget

- húzta alá.

A magyar miniszterelnök a kormányalakítással kapcsolatban ismertette, hogy azt nem fogják elkapkodni, nem lesz gyors folyamat, de május 3-ig megalakul a parlament, ahol felkérik a miniszterelnököt és megkezdődik a kormányalakítás. Kiemelte, hogy akár jelentősen is változhat a magyar kormány összetétele. 

Tűzszünetet javasolt az orosz elnöknek

Orbán Viktor ismertette, hogy beszélt Vlagyimir Putyin, orosz elnökkel. Magyarország egy speciális helyzetben lévő ország a keleti és a nyugati világ határán.

Tapasztalatból tudjuk, itt milyen brutálisak tudnak lenni a háborúk. Itt gyakoriak a megszállások és az elmúlt ezer évben Magyarország is sokszor állt megszállás alatt, így át tudjuk érezni mi történik most

- emelte ki. Épp ezért a magyar kormányfő azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy minél hamarabb kössenek tűzszünetet.

Kiemelte, hogy felajánlotta, hogy a francia, az ukrán és az orosz elnök, illetve a német kancellár Budapestem találkozzanak és itt tartsanak egy megbeszélést, aminek a célja nem egy béketárgyalás, hanem egy tűzszünetről szóló megállapodás lenne.

Vlagyimir Putyin válasza pozitív volt, azonban a tárgyalást feltételekhez kötötte

- tette hozzá. 

Annak, hogy Magyarország ilyen hajlíthatatlanul képviseli a békét, az az oka, hogy Kárpátalján él 200 ezer magyar, akinek az életéért Magyarország felelősséggel tartozik - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ukrajnai magyar kisebbség védelmével kapcsolatban azonban elmondta, hogy Magyarország NATO tagállam és NATO döntés nélkül nem mozdulunk ki a NATO területéről. 

A kormányfő elmondta, hogy Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását.

Magyarország csak akkor utasít ki diplomatákat, ha azok megsértik a fogadó ország szabályait, illetve törvényeit

- tette hozzá. 

Megvárják a francia választást

Újsáígrói kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy azzal kapcsolatban, hogy lesz-e új szövetség az Európai Unióban, megvárják a francia elnökválasztást, és majd csak azt követően kezdenek tárgyalni azokkal az európai pártokkal, amelyekkel már tavaly megkezdték az együttműködést. 

Tudunk rubelben fizetni a földgázért

A minsizterelnök az energia helyzetről is beszélt.

Kihangsúlyozta, hogy abban az esetben, ha erre szükség lesz, Magyarország számára nem fog problémát jelenteni, hogy rubelben fizessen a földgázért, ha az oroszok azt kérik. 

A Paks 2-es beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy probléma inkább az Európai Unió oldalán merülhet fel, mert szankciókkal sújtja Oroszországot. Az ororsz fél részéről nincs akadálya a beruházásnak.

Elmondta, hogy a nukleáris energiának semelyik eleme nem szerepel a lehetséges szankciók között, így ebből kiindulva a szerződések alapján folytatódhat a paksi beruházás.

Az erőmű már 2023-ban üzemelhetett volna és most könnyedén vennénk az energiaválság kihívásait, ha nem támadták volna a beruházást - húzta alá. Akik támadják Paks 2-t óriási károkat okoz Magyarországnak. A kormányfő kihangsúlyozta, hogy ugyan 2023-ra biztosan nem fog üzemelni az erőmű, de bízik benne, hogy azt minél hamarabb üzembe lehet helyezni, hogy a legközelebbi energiaválság esetén már biztonságban legyünk - fogalmazott.

Kiemelte, hogy fenntarthatónak látja a rezsicsökkentést és szeretnék is azt fenntartani. Ez részben a gazdasági teljesítménytől, részben pedig attól függ, hogy sikerül-e elfogadtatni az Európai Unióval, hogy az áram árának a kiszámítását elszakítsák a gáz árától. 

Bővíteni szeretnék a családtámogatásokat

Orbán Viktor a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy tervezik bővíteni a családtámogatásokat. Már konkrét elképzelések is vannak, azonban a részletekkel várnak addig, amíg megalakul az új kormány - húzta alá.

Demográfiai fordulatot szeretnénk és azt akarjuk elérni, hogy minden gyermek, akire vágynak a szülei meg tudjon születni - hangsúlyozta. 

Meg kell erősíteni a szövetséget Lengyelországgal

A kormányfő a jogállamisági eljárásról is beszélt. Elmondta, hogy még nem látta, mi áll az Európai Bizottság levelében, de bármi is, Magyarország nem enged a nyomásnak és nem fogja engedni, hogy az energiakereskedelemre is kiterjesszék a szankciókat, illetve épp így a gender ügyben sem fogunk engedni.

Emellett Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani

- ismertette. A jogállamisági eljárást egyébként nem érti a miniszterelnök.  Ha valaki az RFF-ből szabálytalanul költ, akkor azt vissza lehet venni, de abból mi még nem is kaptunk pénzt, így nem is költhettünk belőle szabálytalanul - vélekedett. 

Kiemelte, hogy most a legfontosabb, hogy a Lengyelország és Magyarország közötti szövetséget megerősítsül, hiszen egyedül ilyen viharban nem lehet talpon maradni, vagy legalábbis "jobb nem megpróbálni''. 

A lengyel - magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború, mert ezen a téren sok tekintetben nem értünk egyet

- tette hozzá.

Az egyik ilyen a légtérzár kérdése. Azt ugyanis Lengyelország támogatja, de a légtérzár gyakorlatilag egy légiháborút jelent és Magyarország nem szeretne légiháborúba kezdeni Oroszországgal. Éppígy Lengyelország szeretné kiterjeszteni az orosz energiahordozókra is a szankciókat, Magyarország viszont ezt nem teheti meg. Ennek egyik oka, hogy Lengyelországnak van tengerpartja és tud tankereket fogadni, Magyarország viszont nem, így nálunk veszélybe kerülne az energiaellátás ha elfogadnánk ezeket a szankciókat.

A lengyel - magyar együttműködés és a V4 azonban nem egy geopolitikai szövetség. Nem célja, hogy közös külpolitikát folytassanak ezek az országok, így ez az együttműködés nem sérült. 

A terveink szerint a magyar energiarendszer gázigénye 2030-ra 10 százalékra szorul vissza, ha sikerül felépíteni Paks 2-t és tovább haladnak a napenergia felhasználására irányuló fejlesztések és akkor nem fogunk a földgáz-importtól függeni. 

Nőni fognak a pedagógus bérek

Ebben az évben is, a jövő évben is és az azutáni évben is 10 százalékkal emelni fogják a pedagógusok bérét. Ezt vállaltuk és ezt biztosan meg is fogjuk tenni

- fogalmazott. Kiemelte, hogy szeretnék efölött a háromszor 10 százalékos béremelés fölött is növelni a pedagógus béreket, de ez már a gazdasági helyzettől függ, ezért is nem mertek többet vállalni.