„Stratégiailag Oroszország már elvesztette az ukrán háborút”

Hírek2022. jún. 17.D.J.

Tony Radakin brit admirális szerint Putyin apró győzelmek miatt elvesztett a szárazföldi erejének a 25 százalékát, és ki fog fogyni a fejlett rakétákból.

Ez történt csütörtökön, az orosz-ukrán háború 114-dik napján:

- Szeverodonyeckben egyre kilátástalanabbnak tűnik a civilek sorsa. Ukrán források szerint az ostromlott városban több száz civil bujkál az Azot vegyi üzemben, ahonnan a sűrű orosz tüzérségi támadások miatt nem lehet őket evakuálni.

- Németország, Franciaország és Olaszország vezetői Kijevbe látogattak, ahol megfogadták, hogy támogatni fogják Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Ukrajna azonnal EU-tagjelölti státuszt kéne kapjon.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC-nek adott interjút, amelyben újfent ismertette Moszkva álláspontját, miszerint Ukrajnát nem megtámadták, hanem különleges katonai hadműveletet indítottak az országban. Így akarták jelezni a nyugatnak, hogy Ukrajnát bűncselekmény bevonni a NATO-ba.

- A NATO továbbra is példátlan támogatást kínál Ukrajnának, hogy megvédhesse magát Moszkva agressziójával szemben – szögezte le a szövetség főtitkára Jens Stoltenberg.

- Stratégiailag Oroszország már elvesztette a háborút Tony Radakin szerint. A brit admirális azt mondta: Putyin apró győzelmek miatt elvesztett a szárazföldi erejének a 25 százalékát és lassan nem csak a csapatokból, hanem a fejlett rakétákból is ki fognak fogyni.

- A keleti Liszicsanszk városában helyi tisztségviselők szerint egy orosz légicsapás miatt legalább három civil meghalt, hét pedig megsebesült.

- A megszállt ukrajnai Herszon régióban azok a gyerekek, akik az invázió kezdete vagyis február 24. óta születtek automatikusan orosz állampolgárságot kapnak. Ukrajna többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy gyerekeket hurcolnak el az országból.

- A Nemzetközi Büntetőbíróságba gyakornokként be akart szivárogni egy orosz kém, a holland hírszerzés szerint. Állítólag az orosz kém brazil állampolgárnak tüntette fel magát.

A hamis személyazonosságát egy évtizede építgette.

- Az Egyesült Királyság egy belga fegyvergyártó cégtől több mint húsz nagy hatótávolságú fegyvert vásárolt, amelyeket Ukrajnába küld – közölte Ben Wallace. Nagy-Britannia védelmi minisztere elmondta, hogy egyes területeken az orosz tüzérség 20:1 arányban haladja meg az ukrán védők erőit. Ezért Ukrajnát nagy hatótávolságú tüzérségi és rakétarendszerekkel kell támogatni.

- Oroszország arra figyelmeztetett, hogy az Európába irányuló gázáramlást felfüggeszthetik az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, a turbinák javításával kapcsolatos problémák miatt.

- Kijev vezető béketárgyalója Mihajlo Podoljak szerint Moszkva azt a benyomást akarja kelteni, hogy készek tárgyalni a békéről, ám közben Ukrajna hátba szúrását tervezik.