Gulyás Gergely: Rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a kormány

Hírek2022. ápr. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Rendkívüli nyugdíjemelés jön az egész évre visszamenőleg - ismertette Gulyás Gergely a Kormányinfón. A kormány által megjelölt 5,9 százaléknál valószínűleg kisebb lesz az idei növekedés a háború miatt - válaszolta a növekedés.hu kérdésére a tárcavezető. Fontosabbak az árstop intézkedések, mint valaha. Tartalmi szempontból üdvözlendő a Bizottság levele. Nincs akadálya annak, hogy aláírják a megállapodást a helyreállítási alapról. Novák Katalin, hivatalba lépő államfő első útja Lengyelországba fog vezetni.

Optimistább a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, mint a Moody's

Gulyás Gergely a növekedés.hu azon kérdésére válaszolva, hogy milyen növekedési forgatókönyvvel számol a kormány, annak fényében, hogy a Moody's és az IMF is lefelé módosította a várakozásait, kiemelte, hogy jelenleg 5,9 százalékos növekedéssel számol a költségvetés. Az viszont vitán felül áll, hogy ami a világpolitikában történik, illetve annak gazdasági hatásai rontják a növekedési kilátásokat - hangsúylozta. Ebből kifolyólag a kormány által megjelölt 5,9 százaléknál valószínűleg kisebb lesz a növekedés - tette hozzá.

Én azonban optimistább vagyok annál, mint amit a Moody's megjelöl, amely 2,7 százalékos növekedéssel számol

-fogalmazott a tárcavezető.

Emelkednek a nyugdíjak

A 2018 és 2022 közötti Kormányzati ciklus utolsó olyan Kormányüléséről számolt be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, ahol még teljes hatáskörrel bírt a kormány. Ennek oka, hogy május másodikán a megbízatásuk megszűnik és az új kormány megalakulásáig ügyvivő kormányként fog működni a jelenlegi kabinet. Az új kormány a május 16-i héten alakul majd meg.

Fontos döntést hozott tegnap a Kormány a nyugdíjakkal kapcsolatban - ismertette a tárcavezető. Korábban 5 százalékban határozták meg a nyugdíjak idei emelkedésének mértékét. Ez azonban elmarad az infláció emelkedésétől, mivel jelenlegi állás szerint akár 8,9 százalékos is lehet az idei infláció. Épp ezért most további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány idén júliustól kezdődő kifizetéssel. Ezt az emelést az idei év eddig eltelt időszakára visszamenőleg is érvényesítik, így a nyugdíjasok az eddig eltelt hónapokra járó emelést egy összegben meg fogják kapni. 

Nőtt az árstop intézkedések jelentősége

A kormánynak sajnálatos módon meg kellett állapítani, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt egész Európában nőnek a világpiaci árak és folyamatosan emelkedik az infláció - fogalmazott. A kormány tegnap az üzemanyagokra és meghatározott élelmiszerekre vonatkozó árstop intézkedést meghosszabította és egészen addig fenn is fogja tartani, amíg az infláció ilyen jelentős marad.

Az árak ilyen szintű emelkedése mellett egyre nagyobb a jelentősége az árkorlátozásoknak. Jelenleg több mint 5 százalékkal csökkentik ezek az intézkedések az inflációt.

Gulyás Gergely a 480 forintos üzemanyagár-korláttal kapcsolatban megjegyezte, hogy ebből kifolyólag nagy a nyomás a kormányon, de a magyar családok érdekében fenntartják ezt az intézkedést is. Ezt azért teheti meg a kormány, mert van egy magyar energiaipari nagyvállalatunk, a MOL, amely saját finomítóval rendelkezik. Jelnleg a magyar kőolaj ellátás is stabil. Az Európa szerte tapasztalható magas üzemanyagárakon egyébként jelenleg az amerikai és a különböző arab olajtársaságok nyerészkednek, hiszen a kitermelési költségek eközben nem emelkedtek. A magyar kormány nem szeretné, hogy a magyar családok fizessék meg ennek az árát. 

A kormány annak érdekében is hozott intézkedéseket, hogy a kisebb kutakat megsegítse. Azzal párhuzamosan, hogy maximálták az üzemanyag nagykereskedelmi árát 480 forintban, csökkentették is az üzemanyag jövedéki adóját és 20 forint literenkénti kompenzációt is adtak a kis kutaknak - hangsúlyozta. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón

Újságírói kérdésre elmondta, hogy azért nem szabnak meg egyértelmű végleges kivezetési időpontot az árstop intézkedésekre, mert a jelenlegi helyzet rendkívül kiszámíthatatlan, így folyamatosan az aktuális eseményeknek megfelelő döntéseket kell hozni. Ezért is dönt időről időre az intézkedések meghosszabbításáról a kormány.

Nincs akadálya a megállapodásnak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hazánkkal szemben megindított jogállamisági eljárásról is beszélt. Kiemelte, hogy bizonyos területeken a magyar Kormány nem tud engedni a magyar családok érdekeinek a védelmében, de ettől függetlenül az Európai Bizottság levele tartalmi szempontból üdvözlendő, mivel azokat a megállapításokat foglalták bele, amikről már hosszú ideje egyeztetnek. Gyulás Gergely kihangsúlyozta, hogy nincs akadálya annak, hogy aláírják a megállapodást a helyreállítási alapról.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy amellett, hogy a Bizottság egyes követelései abszurdnak tekinthetők, vannak olyan felvetéseik is, amiket jogosnak tart a kormány, ezeken pedig változtatni is fog. Egyetértenek az EB-vel, hogy csökkenteni kell az egyszereplős közbeszerzések arányát, így ezt Magyarország 15 százalék alá fogja szorítani. Emellett az uniós pénzekkel kapcsolatos panaszjogot érintő elvárásokra is találtak a Bizottság számára vélhetően elfogadható megoldást - ismertette. Az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás terén a bírák kirendelésével kapcsolatban is vetett fel kifogásokat. Mindamellett, hogy az ezzel kapcsolatos felvetések abszurdak, ha kell a kormány ezen a téren is eleget tud tenni törvénymódosítással a Bizottság kérésének, mivel nincs jelentősége az ügynek, mert hazánkban senki nem akarja a bírák véleményét befolyásolni - tette hozzá. 

Stabil a gázellátás

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország elzárta Ukrajna és Bulgária irányába a gázt, a miniszter kihangsúlyozta, hogy Magyarország gázellátása stabil. Emellett a kőolaj szállításokban sincsennek fennakadások. Jelenleg hazánk minden uniós szankciót betartva fizet a Gazpromnak - tudatta. 

Lengyelországba vezet majd az új államfő első útja

A V4-ről szót ejtve, kihangsúlyozta, hogy bár a visegrádi együttműködés országai között Oroszországgal kapcsolatban jelenleg vannak nézetkülönbségek, azonban összeségében mindegyik V4-es országnak az az érdeke, hogy jól működjön a szövetség. Magyarország viszonyulását Lengyelországhoz jól jelzi, hogy Novák Katalin, hivatalba lépő államfő első útja Lengyelországba fog vezetni. 

Akár sebesült ukrán katonák fogadására is készen állunk

Újságírói kérdésre válaszolva ismertette, hogy Magyarország amellett, hogy több százezer menekültet fogad Ukrajnából, készen áll arra is, hogy ha szükséges a magyar egészségügy akár létszámkorlát nélkül fogadjon sebesült ukrán katonákat.