Gulyás Gergely: "De ki ellen játszunk?"

Hírek2021. nov. 15.MTI

„De ki ellen játszunk”? – ezzel a Habsburg Ottótól származó mondással érzékeltette Magyarország és Ausztria viszonyát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kurier című osztrák napilapnak adott interjúban.

Magyarország Németországhoz fűződő viszonyát Gulyás Gergely "alapvetően barátinak" mondta, Ausztriával kapcsolatban pedig felidézte a nagy futballrajongó Habsburg Ottótól származó mondást, aki egyszer megkérdezte, hogy mi az esti program. A válasz: Ausztria-Magyarország labdarúgó-mérkőzés. Mire ő: de ki ellen játszunk? - kérdezte Habsburg Ottó.

Magyarországnak van fegyvere a koronavírus-járvány ellen, az oltás, és a munkáltatók kötelezhetik a munkavállalókat ennek felvételére - jelentette ki az interjúban Gulyás Gergely. Az osztrák újság munkatársának arra a kérdésére válaszolva mondta ezt, hogy milyen intézkedéseket tervez Magyarország, ahol a koronavírus-helyzet rosszabb, mint Ausztriában, amely karantént vezet be az oltatlanok számára. "Az állam is munkaadónak minősül, így mi is jó példával jártunk elöl."Gulyás Gergely rámutatott, nemzeti hatáskörbe tartozik Magyarország azon döntése, hogy a koronavírus elleni oltakozás felgyorsítására orosz és kínai vakcinát is beszerzett. "A kiváló gazdasági növekedést a gyorsabb oltási kampánnyal értük el. Németország és Ausztria is megtehette volna ugyanezt”.

Ami pedig az uniós pénzeket illeti, mindenki befizet a kasszába, és valamit vissza is kell kapnia. Ez nem ajándék. Nem tartozunk köszönettel az uniós pénzekért"

- jelentette ki a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nem kér-e túl sokat az uniótól.