Gulyás Gergely: 480 forintban maximalizálják a benzinárat

Hírek2021. nov. 11.Dajkó Ferenc Dániel

A harmadik oltás felvételére kérnek mindenkit. Nem lesz általános kötelező oltás. Amint engedélyezi uniós, vagy magyar hatóság megkezdődhet az 5 - 11 évesek oltása. Maradnak a csökkentett rezsiárak. 480 forintban maximalizálják az üzemanyagok árát. Önkénteseket várnak a határra. A kormány tervezi a Liszt Ferenc Repülőtér harmadik termináljának felépítését. Nem lesz itthon élelmiszerhiány.

Az oltás a különbség

Tegnap 8394 új fertőzött volt és elhunyt 132 beteg -ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Ez a hullám annyiban különbözik a korábbi hullámoktól, hogy van ellene fegyverünk, ez az oltás - tette hozzá.

Aki oltást kap, azok közül 100 emberből egy betegszik meg

és az is enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget - hangsúlyozta.

Kell a harmadik oltás

A múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta vizsgálati eredményeit, és azt tapasztalták, hogy

6 hónap után csökken a védettség mértéke.

Ennek megfelelően a kormányzat is mindenkinek azt javasolja, hogy vegye fel a harmadik megerősítő oltást. 

Nem lesz általános kötelező oltás

November 22-től egy hétig 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül meg lehet kapni az oltásokat.

Magyarországon azonban általános kötelező oltást továbbra sem kívánnak bevezetni

- fogalmazott.

A munkahelyi kötelező oltással kapcsolatban kifejtette, hogy az egészségügyben nagyon jók az átoltottsági arányok, itt is a harmadik oltás felvételére biztatnak mindenkit. Nem lehet tudni mikor következik be a jelenlegi járvány hullám csúcspontja. Amennyiben bekövetkezik egy ötödik hullám is csak az lesz védett, aki felvette a harmadik oltást. 

A legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy jelenleg nincs erről döntés, de a korábbiakhoz hasonlóan előfordulhat, hogy visszavezetik azt a rendszert, hogy bizonyos szolgáltatások csak védettségi igazolvány meglétének esetén legyenek igénybevehetőek.

Amint magyar, vagy európai hatóság engedélyezi, a magyar kormány azonnal lehetővé fogja tenni az 5 és 11 év közöttiek oltását - tette hozzá. 

Nyilvánosságra hozzák az adatokat

Gulyás Gergely a hazai oltásokkal kapcsolatos adatok vonatkozásában kiemelte, hogy minden adatot nyilvánosságra fognak hozni, amit az NNK össze tud gyűjteni. 

Milliós oltóanyag tartalékok

Összesen több mint

hárommillió adag Pfizer, egymillió adag körüli Moderna és Janssen oltóanyag és körülbelül kétmillió adagnyi Sinopharm vakcina áll jelenleg rendelkezésre itthon

- ismertette a miniszter. Kiemelte a Szputnyik V már elfogyott. A többi vakcinából is folyamatosan fogyasztanak, de

a beadott oltások kétharmada Pfizer.

Az oltóanyagok jelenleg is érkeznek az országba a gyártóktól - tette hozzá.

480 forintos üzemanyagár

A kormány tárgyalt a rezsiárakról is - húzta alá. Kiemelte, továbbra is fenntartják a csökkentett rezsiárakat.

A benzinár ugrásszerűen nőtt meg egy év alatt, azonban Magyarországon így is az 5.-6. legolcsóbb az üzemanyag az Európai Unióban. Tanulmányozták milyen eszközöket alkalmaznak a különböző tagállamok az Európai Unióban. Jelenleg csak Horvátország szabályozta a benzin árát.

Most a magyar kormány 480 forintban maximalizálja a benzin és a gázolaj árát,

hogy megakadályozza az extrém áremelkedést és mérsékelje az inflációt. Ez az ármaximum november 15-től három hónapig lesz érvényben - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány megvizsgálta az ügyet és arra az álláspontra jutottak, hogy nincs olyan európai uniós szabályozás, ami ne engedné az üzemanyagár maximalizálását - hangsúlyozta.

A prémium termékekre (prémium diesel, 100-as benzin) az árkorlátozás nem vonatkozik. Az árcsökkentés a kereskedői árrés terhére fog történni. A kormány nem tervezi kompenzálni a kereskedőket - hangzott el a Kormányinfón.

Önkénteseket várnak a határra

Jelenleg komoly migrációs nyomás van az Európai Unió külső határain, különösképp a lengyel-belarusz határon. Gulyás Gergely kiemelte, hogy mivel a határvédelem minden uniós ország közös érdeke, ezért felszólították az Európai Bizottságot, hogy járuljanak hozzá a határvédelem költségeihez.

A magyar kormány jelenleg egy önkéntesekből álló egység létrehozását tervezi,

aminek a feladata határaink védelme lesz. Az önkéntesek egy gyors kiképzésen vesznek majd részt. A szükséges forrásokat az állam biztosítani fogja. Ennek részleteit a későbbiekben ismertetik - húzta alá. 

Csökken a Szocho

A kormány jövőre csökkenteni fogja a Szocho mértékét, továbbá a csökkentett iparűzési adó további fenntartását is fontosnak tartják. Hosszú távon szeretnének további adócsökkentéseket bevezetni.

Hármas terminál

A magyar kormány a reptér visszavásárlása után szeretné felépíteni az új terminált, egyéb modernizációkat is szeretne végrehajtani rajta, továbbá

a megközelíthetőségét is tervezi javítani, többek közt a Ferihegyi út felújítása, és vasúti elérhetőség létrehzása által.

A fejlesztések következtében még gyorsabb lesz a repülőtér visszavásárlásanak a költségeinek a megtérülése - fogalmazott Gulyás Gergely.   

Magyarország tartja a vállaltakat

Magyarország az általa eddig vállalt klímasemlegességi célokat teljesíti - hangsúlyozta. Ezzel azon 6-7 európai ország közé tartozik az országunk, amelyik tartja a kibocsátás csökkentésre vonatkozó célkitűzéseket.

Nem lesz élelmiszerhiány

Európában jelenleg egyre többet hallani, hogy nyugaton áruhiány alakult ki egyes termékekből. A növekedés.hu kérdésére, miszerint kell-e tartani bármilyen élelmiszerhiánytól Magyarországon, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemleges választ adott.