Magyarország legnagyobb szoftverfejlesztője jöhet létre Budapesten

Interjú2021. nov. 15.Harsányi Péter

A jövő nagy kihívása a kis- és középvállalatok számára az lesz, hogy képesek lesznek-e a digitális átalakulás következő lépcsőfokára lépni: vagyis a mesterséges intelligenciára épülő folyamatokat és az adatalapú vállalatirányítást bevezetni - mondta a növekedés.hu-nak Brian Stafford a Diligent Corporation nemzetközi szoftverfejlesztő vállalat vezérigazgatója. Hozzátette, terveik szerint a budapesti innovációs központjuk létszámát 300 főre növelve létrehozzák Magyarország legnagyobb szoftverfejlesztéssel foglalkozó irodáját. A globális tendenciák alapján az elkövetkező években az információ, kommunikáció, technológia ágazatban dolgozók bérei fognak leginkább emelkedni.

Tapasztalatai alapján milyen mértékben érvényesülnek az ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) szempontok, amikor egy-egy vállalkozás a partnerek kiválasztásáról dönt?

A nagyvállalatok ma már szinte kivétel nélkül rendelkeznek ESG stratégiával, amelyek visszatérő eleme a saját működés, illetve a teljes beszállítói lánc karbonsemlegességének megteremtése. Ez összefügg az Európai Unió vállalásával, amely szerint a blokknak ezt 2050-ig el kell érnie.

A fenntarthatóság mellett, a munkavállalói jogok és a sokszínűség érvényesítése az a szempont, amely a korszerű vállalatvezetést ma alapvetően meghatározza. Tehát a vállalatok egyfelől a meglévő partnereiktől várják el a beszállítói kódexeik, ezzel az ESG irányelveik elfogadását. Másfelől az ezekben foglaltak érvényesülését az új partnerek kiválasztásánál figyelembe veszik, hogy ezzel is hozzájáruljanak a globális célok teljesüléséhez.

A Diligent 130 országban 25 ezer szervezetet szolgál ki a modern vállalatvezetést támogató megoldásaival, ezért kivételes rálátása van a vállalati kultúrák alakulására.

A változáshoz a maga eszközeivel segítséget is nyújt, elsősorban azzal, hogy a vezetők számára lehetővé teszi az ESG céljaik teljesülésének nyomon követését.

Jelenleg milyen jelentősebb fejlesztéseken dolgoznak? Hogyan segíthetik ezen újítások a vállalkozások életét?

A Diligent új és innovatív megoldásokkal fejleszti tovább GRC (vállalatirányítás-, kockázat- és megfelelésmenedzsment) platformját, elsősorban azért, hogy a vezetők még jobb döntéseket hozhassanak és így még agilisabbá tehessék az általuk irányított szervezeteket

Az ESG manapság egyre nagyobb fontosságra tesz szert a vállalatok életében, hiszen alapvetően befolyásolja a vállalatnak az érintettjeivel való viszonyát és a versenyképességét, ezért a termékünk erre a területre különösen nagy hangsúlyt helyez.

A mérnökeink olyan mesterséges intelligenciát is alkalmazó, automatizált megoldásokat fejlesztenek, amelyek valós időben adnak visszajelzést a vezetőknek az ESG, a vállalatirányítás, a kockázatkezelés és a megfelelőség terén felállított céljaik teljesüléséről.

Ma már a Diligent budapesti Globális Termék Innovációs Központjában dolgozó magyar mérnökök is tevékeny szerepet vállalnak ezeknek a megoldásoknak a kifejlesztésében. A technikai újdonságainkról, a tervezést kísérő izgalmas szakmai vitákról, a saját fejlesztői közösségünkről nyújt érdekes tartalmakat a laikus és a szakértő közönségnek a nemrégiben elindult blogunk és podcastünk, a Diligent Engineering Tech Blog és az All Things Tech Podcast. Ehhez a magyar munkatársaink is hozzájárulnak. 

Egy éve nyílt meg a budapesti innovációs központjuk. Miért esett Magyarországra a választásuk és milyenek a kezdeti tapasztalataik?

Azért választottuk Magyarországot és Budapestet, mert előretekintő, befektetésösztönző üzleti környezetet kínál. Emellett a városnak – Európa szívében – üzletstratégiai szempontból kiváló az elhelyezkedése és sok tehetséges, jól képzett szakember közül válogathatunk.

A Diligent izgalmas, szakmai kihívásokban bővelkedő munkát és nemzetközi karriert tud ajánlani a hozzá csatlakozó szakembereknek. A kezdeti elvárásainkat eddigi tapasztalataink visszaigazolták: ma már 140 magasan képzett munkatársunk van, akik rövid időn belül a Diligent közösségének aktív és lelkes tagjaivá váltak.

A tervünk az, hogy a létszámunkat 300 főre növelve létrehozzuk Magyarország legnagyobb szoftverfejlesztéssel foglalkozó irodáját.

Az eddigi munkánkat a HIPA, „Az év kiválósági központ beruházása” díjjal jutalmazta az idén.

Milyen mértékben érzik a magyar piacon a munkaerőhiányt? Meglátása szerint meddig maradhat velünk ez az állapot?

Az tény, hogy Magyarországon, többek között a nagynevű globális vállalatok betelepülése miatt, nagy a kereslet a jólképzett szakemberekre az informatika és szoftverfejlesztés területén. A Szövetség a Digitális Gazdaságért szerint több ezerre tehető a magyar munkaerőpiacról hiányzó informatikusok száma.Ám Magyarországon jelentős hagyománya van a mérnöktudományoknak és a technológiai innovációnak. Jó minőségű a természettudományok oktatása, ami hosszútávon akár enyhítheti is a jelenleg tapasztalható munkaerőhiányt.

A Diligent sajátos helyzetben van. Az elmúlt években a világ egyik legsikeresebb és leggyorsabban növekvő technológiai nagyvállalataként ismertek el bennünket, a nemzetközi technológiai innováció élvonalához tartozunk, barátságos, ösztönző, a szakmai fejlődést és az esélyegyenlőséget támogató munkahelyi környezetet alakítottunk ki, ezért erős a pozíciónk a munkaerőpiacon.

Véleménye szerint mekkora béremelkedési dinamika várható az IT szektorban az elkövetkezendő időszakban Magyarországon, Európában és az USA-ban?

Az IT szektorban már jelenleg is az átlagbéreknél jóval magasabb fizetéseket kínálnak, és ahogy tovább erősödik a gazdaságok digitális átalakulása, az ezen a területen dolgozó szakemberek szaktudása is még inkább felértékelődik.

Egy friss felmérés szerint az USA-ban, az IT területen dolgozók bére átlagosan 3,6 százalékkal nőtt 2019 és 2020 között, a gazdasági mélyrepülés és a növekvő munkanélküliség ellenére is.

Mivel egyre több ember dolgozik otthonról és sok vállalat hibrid munkavégzésre állt át, a kiberbiztonsági elemzők iránt kereslet, és ezzel együtt a béreik is jelentősen megemelkedtek.

Előrejelzések szerint, az adatelemzők, a devOps mérnökök, a műszaki támogatást nyújtó és felhőtechnológiában jártas mérnökök, üzleti elemzők ugyancsak számíthatnak a közeljövőben bérnövekedésre.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon is az IKT-szektorban dolgozók keresik a legtöbbet. A globális tendenciákat is figyelembe véve, azt gondolom, hogy az elkövetkező években is az ő béreik fognak leginkább emelkedni.

Jellemzően milyen méretű és milyen szektorban működő magyar vállalkozások profitálhatnak az Önök által fejlesztett programokból?

A vezetői döntéshozatalt támogató megoldásainkat több mint 25 000 szervezet mintegy 1 millió vezetője használja nap mint nap, köztük a világ legnagyobb és legjelentősebb vállalatainak felsővezetői.

Ügyfeleink között sok a nagy világvállalat, amelyeknek vezetői szeretnék egyetlen platformról áttekinteni, hogyan működnek a szervezeteik, milyen üzleti kockázatok leselkednek rájuk, és hogy miként felelnek meg a különböző törvényi és egyéb előírásoknak és irányelveknek.

Ezek azonban olyan szempontok, amelyek minden vállalat stratégiájának részét kell, hogy képezzék, a méretüktől függetlenül, a mai gyorsan változó üzleti és szociokulturális környezetben. A Diligent egyedülálló GRC platformja ezért változtatja a vállalatirányítást valódi versenyelőnnyé.

Ön szerint milyen informatikai megoldások, rendszerek esetében vannak leginkább elmaradva a magyar kkv-k?

A magyar kkv-k az elmúlt két évben megmutatták, hogy képesek gyorsan és hatékonyan átállni a digitalizációra épülő munkafolyamatokra.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhőtechnológia, a korszerű csoportmunka alkalmazások megléte ma már alapkövetelmény a magyar vállalkozásoknál, bár még mindig nem elhanyagolható a papíralapú munkafolyamatokat működtető vállalkozások száma.

Most a következő fontos lépés az lesz, hogy a digitális működést a tevékenységük minden területére kiterjesszék, hogy a már most is rendelkezésükre álló hatékonyságnövelő megoldásokat tényleg beépítsék a mindennapok gyakorlatába.

Nem szabad sajnálniuk a pénzt és az erőforrásokat a kiberbiztonságukra, mert a kibertámadások által okozott kár jelentősen meghaladja a megelőzésükre fordított költségeket. A kiberbűnözés 2021-ben már eddig is körülbelül 6 billió dollárnyi veszteséget okozott világszerte a szervezeteknek és magánszemélyeknek. Ezzel a kiberbűnözés a világ harmadik legnagyobb „gazdaságává” nőtte ki magát, az USA és Kína után.

Azt gondolom, hogy a jövő nagy kihívása a kis- és középvállalatok számára az lesz, hogy képesek lesznek-e a digitális átalakulás következő lépcsőfokára lépni: vagyis a mesterséges intelligenciára épülő folyamatokat és az adatalapú vállalatirányítást bevezetni.

Ez nem pusztán a saját működésük szempontjából kulcskérdés, hanem azért is, mert ezeknek a technológiáknak a birtokában tudnak jobb szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek.

Vállalati krízishelyzetek esetére milyen megoldásokat kínálnak az Önök által fejlesztett rendszerek?

Mi egy olyan GRC platformot kínálunk a vállalatok felsővezetőinek, amely révén a legkorszerűbb technológiával titkosított csatornákon keresztül tarthatják folyamatosan a kapcsolatot egymással.

Ezen a felületen hozzáférnek a legfontosabb állományokhoz – szerződésekhez, beszámolókhoz, protokollokhoz – és gyors döntéseket is tudnak hozni úgy, hogy az ezekhez szükséges jóváhagyásokat is azonnal megadhatják, helytől és időtől függetlenül.

Tehát krízishelyezetekben a gyors és hatékony cselekvőképességet biztosítják a termékeink. Fontos azonban hozzátenni, hogy azok a vállalatok, amelyek a GRC platformunkat használják, ritkábban kerülnek krízishelyzetekbe is a kockázatkezelő megoldásainknak köszönhetően.