Gulyás Gergely: Hidegebb lesz az állami intézményekben - hatósági áron lesz a tűzifa

Hírek2022. szept. 8.Dajkó Ferenc Dániel

Állami cementgyár épülhet. Spórolni fognak az állami intézmények gázfogyasztásával. Bárki kedvezményes áron juthat tűzifához, barnakőszén program indul. A kormány segítséget fog nyújtani az energiaintenzív ágazatokban működő cégeknek, a munkahelyek megőrzése érdekében. Új állampapír érkezik 11 százalékos induló hozammal - hangzott el a Kormányinfón.

Kedvezményes tűzifa az erdőgazdaságoknál

A kormány a szerdai ülésén a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte. Az elhibázott uniós szankciós politika miatt a földgáznál ellátási problémák vannak Európában. Ez Magyarországot nem érinti. A földgáz áremelkedése miatt azonban itthon is szükség van a földgázzal való takarékoskodásra - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

A kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztás csökkentést írtak elő az állami intézményeknél, illetve gazdasági társaságoknál (a tavalyi fogyasztáshoz képest). Az állami intézményeket legfeljebb 18 fokra fogják fűteni. Ez körülbelül 200 millió köbméter földgáz megtakarítást jelent. 

A legnagyobb lakossági támogatási program Európában Magyarországon van. Az átlagfogyasztásig ma nagyságrendileg havonta 150 ezer forint támogatást biztosít a magyar állam minden háztartásnak.

A gázkiváltás elősegítése érdekében tűzifa és barnakőszén programot hirdet a kormány. Gulyás Gergely kiemelte, hogy tűzifát nem csupán a tüzépeknél, hanem az állami erdőgazdaságoknál is lehet majd közvetlenül vásárolni. Az átvételi pontokat nemsokára közzéteszik, ahol mindenki vásárolhat 10 köbméter tűzifát hatósági áron. A hatósági áras tűzifa várhatóan jövőhét közepétől lesz elérhető. Az ársapka egyelőre kizárólag az állami erdőgazdaságokra fog vonatkozni. Ez a program nem azonos a szociális tűzifával, ezt a mennyiséget a szociális tűzifától függetlenül vásárolhatja meg bárki. 

Ezen túl az eddigi 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelik a hazai barnakőszén kitermelés volumenét.

Munkahely védelmi programra is szükség van - fogalmazott a tárcavezető. A kormány az energiaintenzív iparágakban a KKV-k számára olyan támogatási programot fog kidolgozni, amely segíti a cégek zavartalan működését és a munkahelyek megőrzését. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy a távhő ára továbbra sem fog változni. Hozzátette: ma 130 ezer mérőóra hiányzik a rendszerből. Ezt a kormány szeretné minél hamarabb pótolni. Jelenleg évi 30 ezer mérőórát szerelnek fel átlagosan, ezt a mennyiséget tervezik megnövelni. Ennek a többlet költségét a távhőfillérek 28 fillérrel való megemelésével fedeznék, ez az emelés azonban csupán az ipari fogyasztókat érinti. 

Jól állnak a gáztárolók

A földgáztárolók töltöttsége 65,5 százalék jelenleg. Ez a mennyiség a lakossági fogyasztást önmagában 171 téli napra képes fedezni, míg az ország teljes fogyasztását 81 téli napon keresztül lehetne biztosítani egyéb forrás nélkül ennyi földgázból. 

Minden szakmai kérdésben megállapodtak

Gulyás Gergely az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások helyzetéről is tájékoztatta a sajtó képvislőit. Elmondta, hogy egyetértés van az EB és a magyar kormány között, arra nézve, hogy az uniós pénzek minél hatékonyabb elköltése közös érdek. Kiemelte, hogy mostanra minden szakmai kérdésben megállapodtak és Varga Judit, igazságügyi miniszter jelenleg is Brüsszelben tárgyal. 

11 százalékos hozam

Az állampapír stratégiával kapcsolatban a tárcavezető bejelentette egy új állampapír kibocsátását, valamint egyes állampapírok hozamának a megemelését. A nemsokára megjelenő új állampapír induló hozama 11 százalék. 

Álhír a Törökországban készülő 250 ezer útlevél

A miniszter kijelentette, hogy teljes egészében álhír, hogy Törökországban készülne 250 ezer magyar útlevél. Kiemelte, hogy az ilyen híreszteléseknek semmilyen alapja nincs, a magyar útlevelek gyártása Magyarországon történik.

Állami cementgyár 

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a hazai cementellátás akadozását a kormány egy állami cementgyár létrehozásával szeretné orvosolni.