Orbán: Magyarországon lesz elég energia

Hírek2022. szept. 8.Sz.A.

Magyarországon lesz elég energia, de Európa kifogyott az energiából, a brüsszeli szankciós politikák nem vezettek eredményre, csak térdre kényszerítették Európát - mondta Orbán Viktor kormányfő a Bosch Budapest Innovációs Kampusz épületkomplexumának átadó ünnepségén.

- Európa kifogyott az energiából, máshonnan kell idehozni, energia nélkül nem tudunk létezni. Az Európába érkező gáz drága, és meg kell győzni a fundamentalista zöldeket és a bürokratákat, hogy a szén-, atom- és gázellátást ne zárjuk ki az energiaellátásból. Saját iparunk számára nehezítjük a helyzetünket, saját kontinensünk nehezíti a helyzetet saját magának - mondta a kormányfő a Bosch Budapest Budapest Innovációs Kampusz épületkomplexumának átadó ünnepségén.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), valamint Stefan Hartnung, a Bosch igazgatóságának elnöke (j) és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője (b) a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), valamint Stefan Hartnung, a Bosch igazgatóságának elnöke (j) és Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője (b) a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

- A háború miatt Európa-szerte attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia, az energia hiánya alapjaiban veszélyezteti a német ipart - fogalmazott.

A szankciókról szólva kiemelte: Brüsszel azt gondolta, hogy ezzel térdre kényszereíthetik Moszkvát, de az oroszok meggyengítésére tett 11 ezer szankció nem vezetett eredményre, Európát viszont térdre kényszerítheti.

Hangsúlyozta:

az oroszok energiaexport bevétele 40 százalékkal nőtt, ez európai földgáz és az áram ára négyszeresére idén emelkedett Európában.

Nálunk lesz elég energia, nem kell leállítani gyárakat, aki akar, ide jöhet befektetni, mert lesz energiánk

- fogalmazott.

Kiemelte: Ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor nehéz időszak következik.

Stratégiai célnak nevezte, hogy Magyarország előrelépjen az innovációban, ezért alakították át az egyetemek modelljét. Minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, amely a GDP 2 százalékát teszi ki.

- Minden nehézség ellenére nálunk készülnek a jövő technológiai eszközei - utalt az új akkumulátorgyárak beruházásaira is.

- Nagyszerű kutatóközpontot adunk át, a Robert Bosch Magyarország régi barátja - mondta a kormányfő elsőként köszönetet mondva a projektben részt vevő magyar mérnököknek, és tanáraiknak. Mint mondta, ez is azt mutatja, hogy a hazai oktatás működik.

Az innovációról szólva kiemelte:

Aki nem tudja merre tart, kössön ki minél több kikötőben, és előbb-utóbb rájön, merre készül. A politikában is létezik innováció: aki leáll, megáll, eltompul, annak befellegzett.

Hozzátette: régi motorosként megtanulta, hogy vagy már előre kijelöljök a megoldást, vagy sorra kipróbálunk új dolgokat.

Egy kereszténydemokrata kormányzat mindig innovatív, mindent megvizsgál, és megtartja a legjobb megoldást.

A Bosch Európa legsikeresebb és legrégebbi vállalkozásai közé tartozik, jelenléte Magyarországon a javunkra válik - tette hozzá.

Tavaly Magyarországon 93 milliárd forintot, csoportszinten 6,1 milliárd eurót fordított a Bosch innovációra, globálisan 78 ezer alkalmazottjuk van - mondta a megnyitón Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. 

A budapesti központ a vállalat zászlóshajójává vált, ezért Kolozsváron és Szófiában is innovációs központot alapítottak, kihasználva a szinergia hatásokat - tette hozzá.

- Az épületkomplexum átadása egy nagy dolog kezdete Magyarországnak, az autóiparnak és a Boschnak is, mert 17 év munkája után egy új fokozatba kapcsolnak - mondta Szászi István, a Bosch Csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

Az eseményen részt vett Palkovics László technológiai és ipari miniszter, és Csák János kulturális és innovációs miniszter is.