Gulyás Gergely: Novemberre egy számjegyű lehet az infláció

Hírek2023. szept. 13.K.M.

A termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban 10 év alatt - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfon.

Ukrán gabonabehozatal

Gulyás Gergely elmondta, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amit az Európai Bizottság rendelt el öt szomszédos országba irányuló ukrán gabonaszállítások felfüggesztéséről. Ha a bizottság nem hosszabbítja meg ezt a felfüggesztést, akkor - mint Gulyás Gergely kiemelte - a kormány nemzeti hatáskörben fogja ezt megtenni. A kormány kéri, hogy Brüsszel hoasszabbítsa meg a behozatali tilalmat. Mint kiemelte, az ukrán gabonának nem az európai agrárpiacokat kell szétvernie, hanem az éhező Afrikába kellene kerülnie. A háború előtti évben ötven tonna ukrán gabona jött Magyarországon, tavaly három millió tonna érkezett. 

Infláció

Aegfontosabb cél, hogy egyszámjegyűre csökkentsük idén az inflációt, ez továbbra is reális cél - mondta Gulyás Gergely. Nagyon valószínű, hogy novemberben már egszámjegyű infláció lesz. De azért aggasztó jelek is vannak. A benzinár magasabb, mint korábban volt. Ennek elsődleges oka, hogy Ukrajna több, mint háromszorosára emelte a vezetékes olaj tranzitdíját. Szeretne a kormány tárgyalni ennek csökkentéséről. De alternatív beszerzési források felkutatása is zajlik. 

Az infláció letörése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal is ágazati vizsgálatokat végez. De az online árfigyelő is jól teljesít. Már 4 perc 20 mp-et töltenek átlagosan az oldalon. Több, mint 1,2 millió ember kereste már fel az árfogyelőt. Valós versenyt indított el, a fenn lévő 62 termékből 55-ben csökkentek az árak átlagosan hét százalékkal. 

Az élelmeiszerinfláció több mint felével csökkent már a legmagasabb értékéhez képest. 

A kötelező akciózás kapcsán már 72 millió forint bírságot szabtak ki. A multik nem nyerészkedheznek a magyar emberek rovására - tette hozzá Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Napelemek

A kormány a korábban, Brüsszeli nyomására született dontését újraértékelte - mondta Gulyás Gergely. Brüsszel szaldó elszámolást írt elő. Korábban ha betáplál valaki vagy hálózatból kapot energiát, ennek elszámolását éves szinten összesítettünk. A kormány úgy döntött, hogy a jövőre nézve, szeptember 7-ét követően adták be a brüsszeli szabályokat vesszik figyelembe, de aki benyújtotta az igényt, vagy napelemet szerelt a korábbi elszámolási rend megmarad tíz évig. 

Budapest Airport

Mindig is úgy gondoltuk, hogy legalább többségi tulajdonban kell lennie a magyar reptérnek. Jól állnak a tárgyalások, és közel állunk ahhoz, hogy bejelenthessük a jó híreket - mondta Gulyás Gergely.

A reptérr megvásárlása nem növeli a költségvetési hiányt, államadósságot növelhet, de költségvetési hiányt nem - válaszolta egy kérdésre a miniszter.