Leminősítette Magyarország adósságát a Standard and Poor's 

Hírek2023. jan. 27.MTI, Növekedés.hu

A Standard and Poor's hitelminősítő a magas infláció és a bizonytalan külső gazdasági környezet miatt az eddigi BBB-ről BBB mínusz kategóriában rontotta le Magyarország szuverén adósságának besorolását. A hírre a forint kis mértékben gyengült. Magyarország besorolása továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van - emeli ki a Pénzügyminisztérium közleménye.

A veszélyes nemzetközi környezet és az inflációs kockázatok miatt miatt stabil kilátással "BBB-" osztályzatúra módosította Magyarország besorolását a Standard&Poor's (S&P) hitelminősítő.

Az indoklásban a magas infláció, a bizonytalan gazdasági kilátások, az emelkedő kamatkiadások és a magas adósságállomány mellett az uniós források késlekedése is szerepel.

A hitelminősítő megerősíti: alapeseti várakozása az, hogy Magyarország és az EU megállapodásra jut, és az Európai Unió nem csökkenti jelentősen e folyósításokat.

E forgatókönyv alapján az S&P Global Ratings előrejelzése a következő évekre éves átlagban a magyar hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő uniós finanszírozást valószínűsít.

Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben.

Mint írják: a növekedés támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika.

A cég az idei év második felére az infláció érdemi csökkenését várja, de számításai szerint az átlagos infláció 2023 egészére számolva még eléri a 18,5 százalékot.A hitelminősítő szerint az éves összevetésű inflációs ütem 2024 végére tér vissza a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos tűrési sávjába.

A hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, és az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak.

A hitelminősítő elemzése szerint a magyar energiaellátást terhelő rövid távú kockázatok tavaly ősz óta elenyésztek, tekintettel a csökkenő keresletre és az enyhe télre. E tényezők enyhítették a tározói földgázkészletekre nehezedő nyomást - áll az S&P Global Ratings pénteki elemzésében.

- Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt. Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők - emeli ki a döntésre reagáló közleményében a Pénzügyminisztérium.

A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

A leminősítés hírére kis mértékben gyengült a forint-euró árfolyama, amely a 390-es szint környékén mozgott az S&P közleményének megjelenése után.

A magyar gazdaság igen kedvező reálgazdasági folyamatai következtében a mostani leminősítés után nagyon rövid időn belül újra a felminősítések időszaka fog következni

- mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-nek a Standard&Poor's besorolásával kapcsolatosan. 

A miniszter ennek kapcsán felidézte, hogy a magyar gazdaság teljesítményét korábban már is többször elismerték a minősítő intézetek, a javuló gazdasági fundamentumok következtében többek közt 2014-ben 2016-ban és 2020-ban is sor került felminősítésre.