Gyengült a forint a leminősítésre

Hírek2023. jan. 30.Növekedés.hu

Visszavetette a forint erősödését, hogy pénteken leminősítette Magyarország hitelbesorolását a Standard & Poor’s. Ezek után kérdéses, kap-e új lendületet ahhoz a magyar fizetőeszköz, hogy folytatódjon az idei erősödés, vagy visszaküldik a rajtmezőre - írja a VG.

Másfél százalékot gyengült a forint az euró ellenében hétfő reggel a múlt héten 386 környékén elért, majdnem nyolc hónapos csúcs után, miután pénteken, a piaczárást követően a Standard & Poor’s az eddigi BBB kategóriából BBB– kategóriába vágta vissza Magyarország adósságbesorolását, negatív helyett stabil kilátással - írja a VG.

A forint reakciója is tükrözi, hogy a piacokon sokan nem számítottak erre a lépésre, bár egy héttel korábban a Fitch is rontott, de ők csak a kilátáson – stabilról negatívra –, nem a hitelosztályzaton.

A forint 392,4-en túlra gyengült a kereskedés kezdetén az euró ellenében, ami félszázalékos esés a pénteki záráshoz képest. 

Az árfolyam már pénteken, az S&P bejelentése előtt visszabukott a 390-es szint gyengébb oldalára, voltak, akik rosszat sejtettek.

Az S&P öt hónapja rontotta negatívra a magyar besorolás kilátását, ami azt jelentette, hogy 1:3 eséllyel egy-két éven belül leminősítés következik.

A hidegzuhany ehhez képest hamar érkezett, holott a hitelminősítő által akkor említett két fő kockázati tényező közül az energiaválság enyhült, a Magyarországnak járó, de befagyasztott uniós pénzek ügye pedig függőben maradt. Az egyik kockázati tényezőként említett forintingadozást illetően a helyzet javult, hiszen az árfolyam október óta erősödik – pont ezt veti most vissza a leminősítés.

A leértékelés nem az alap-előrejelzésünk volt és viszonylag gyorsan érkezett, miután az S&P 2022 augusztusában változtatta negatívra a kilátást.