Mi áll a forinterősödés hátterében?

Hírek2023. jan. 25.Sz.A.

A forint hét hónapja nem látott magasságba, a 386 körüli szintre erősödött az euróval szemben, egy dollárért pedig 354 forintot kellett adni a bankközi devizapicon szerda este. Az erősödés hátterében többek között a Magyar Nemzeti Bank bejelentése áll, miszerint a bankok kötelező tartalékrátáját 5 százalékról 10 százalékra emelik április elsejétől.

Újabb fontos szinteket tört át a forint-euró árfolyam, és a tavaly májusban látott szintre erősödött.

Az euró árfolyama csütörtök reggel hétkor 386,51 forintra csökkent, az amerikai dollár jegyzése 354,30 forintra süllyedt.

A forint már kedd délutántól jól reagált a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Virág Barnabás alelnök akkor bejelentette, hogy továbbra is fenntartják a szigorú monetáris kondíciókat, emellett megemelik a kötelező tartalékráta szintjét 5 százalékról 10 százalékra április elsejétől.

A forint-euró árfolyam alakulása az elmúlt egy évben

A forint-euró árfolyam alakulása az elmúlt egy

A forint-euró jegyzése a kamatdöntés előtt a 397 körüli szinten mozgott, majd a délutáni órákban erősödni kezdett. 

A forint-dollár árfolyam alakulása az elmúlt egy évben

A forint-dollár árfolyam alakulása az elmúlt egy évben

A forint erősödését egyértelműen segítette, hogy az MNB a keddi kamatdöntő ülés után jelezte, hogy továbbra is fenntartja a monetáris szigort és első számára az infláció lassítása.

A bankok kötelező tartalékrátájának emelésével pedig tovább csökkentik a likviditást a piacon, ami szintén az inflációt fékezi.

A Magyar Bankholding előrejelzése szerint a forintot több tényező is erősítheti idén:

- a külkereskedelmi mérleg későbbi javulása

- ha sikerül a mérföldköveket és a horizontális feltételeket teljesíteni, akkor elkezdhetnek beáramlani a most még felfüggesztett uniós források

- a nemzetközi hangulat is javulhat, ha a Fed befejezi a kamatemelési ciklust.

Az amerikai jegybanktól még kétszer 25 bázispontos szigorítást várnak, de az Európai Központi Bank (EKB) még kétszer 50 bázispontot emelhet, ami az euró erősödését okozza.

A forint-dollár árfolyam idei átlaga 374,6, jövőre 365,50 forint lehet a bank előrejelzése szerint.

A forint-euró árfolyam idén az év egészében átlagosan 392 forint lehet, jövő évben pedig átlagosan 388 forint körül alakulhat, jövő év végére a 385-ös szintre kerülhet a bank előrejelzése szerint.

Az MNB alapkamata 13 százalék, az egynapos betéti tender kamata 18 százalék, a kamatok mérséklésére a kockázatok trendszerű csökkenésével kerülhet sor. A bank elemzői várakozása szerint az év végére az infláció enyhülésével 9 százalékra csökkenhet az alapkamat szintje.