Bankholding: Tartós lehet a forinterősödés

Elemzések2023. jan. 25.Sz.A.

A külföldi környezet javulása, az energiaárak csökkenése és az uniós források beáramlása a forint árfolyamára jó hatással lehetnek idén, a forint-euró árfolyam idén átlagosan 392 forint lehet, jövő év végére 385 forintra mérséklődhet - vélik a Magyar Bankholding elemzői.

Sikerült elkerülni az akut energiaválságot, és jelentősen javultak az idei gazdasági kilátások elősorban az alacsonyabb energiaárak miatt. Az inflációs sokkokat senki nem láthatta előre: idén átlagosan 17,5 százalékos lehet a pénzromlás üteme. Technikai recesszióval kell számolni, vagyis két, egymás után következő negyedévben zsugorodik a gazdaság, az év egészében azonban lesz növekedés - derül ki a Magyar Bankholding friss előrejelzéséből.

Átmeneti visszaesés után 0,8 százalékos növekedés

Elkerülhetetlen a növekedés lassulása, de a korábban vártnál enyhébb lehet a visszaesés idén a bank elemzői szerint.A technikai recesszió az év második felében már véget érhet, és növekedésben az uniós átlag felett állunk - mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a negyedéves makrogazdasági kitekintő ismertetésén.

Az előrejelzés legfontosabb megállapításai között említette, hogy jelentős mértékben javultak a növekedési, az államháztartási kilátások, ebben nagy szerepe van a gázárak mérséklődésének.

Ezért úgy tűnik, Európa megúszta az akut energiaválságot, enyhébbek a kilátások.

Gazdasági növekedés

- Az aszály tavaly egy százalékponttal, a vártnál sokkal nagyobb mértékben húzta vissza a magyar gazdaságot, ezért az idei növekedést 0,8 százalékra emelte a Bankholding, jövőre pedig 4,3 százalékos emelkedést prognosztizálnak. 

- Bár válságról és recesszióról beszélünk, ennek nyoma sincs a munkaerőpiacon, nem került sor tömeges elbocsátásokra, stabil a foglalkoztatás.

- A régióban a magyar gazdaság tudott a leggyorsabban kilábalni a járvány után, Európában Spanyolország és Csehország nem tudott még visszakerülni a Covid előtti gazdasági teljesítmény szintjére. A szlovák és a német gazdaság is csak épphogy átlépte a járvány előtti gazdasági kibocsátás szintjét.

- A gazdasági kilábalás egyenlőtlen volt: a legnagyobb kiugrást az infokommunikációs ágazat érte el, a vendéglátás a vártnál jobb teljesítményt nyújtott, míg a legkedvezőtlenebb a mezőgazdaság helyzete volt az aszály miatt.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője

Ipari termelés

- Az ipari termelésben volt egy megingás például a vegyiparban és az energiaigényes szektorokban, de alapvetően növekedési pályán maradhat az ipari termelés. Ebben nagy szerepe van az autóiparnak:a járműgyártásban egy hónap alatt 40 százalékkal emelkedett a megrendelésállomány, és folyamatos a termelés, amihez az ellátási láncok enyhülése is hozzájárult.

- Ha megoldódik az energiakrízis, a többi iparág is erőre kaphat. Az akkumulátorgyártás kiugróan, 97 százalékkal emelkedik idén, összességében felülteljesít a hazai ipar teljesítménye.

Átmenetileg csökkennek a reálbérek

- A reálbérek szintje a béremelkedés ellenére is romlik, de ez a folyamat csak átmeneti lesz, bár a kiskereskedelmi forgalmon meglátszódik.

- Az élelmiszeren spórol a lakosság, ami már a novemberi adatokon is látszódik, ami segíti, hogy az infláció is csökkenő pályára állhasson.

- Az építőiparban a meglévő szerződésállomány biztosítja a termelést, de a lakáspiac zsugorodni fog a hitelkamatok emelkedése miatt, másrészt az állam is visszafog beruházásokat.

- A vállalkozások kevésbé tudnak beruházni a drága kamatok miatt, másrészt ömlik be az országba a külföldi működőtőke.

- A vendéglátás meglepetést okozott, mert bár sor került étterembezárásokra, sok helyen nem lehet helyet foglalni, vagyis egy kisebb tortán kevesebb étterem osztozik.

- A vártnál jobban teljesített a turizmus, erőteljes a kilábalás, kevesebb szálloda zárt be, és a nyitva maradt hoteleknél nagyobb a forgalom.

- A beruházásoknál élen járnak az akkumulátorgyártás és az autógyártáshoz fűződő projektek.

- Helyreállt a munkaerőpiac, csúcsról fordulhat vissza a foglalkoztatás, a gazdaságilag aktívak száma nő. Csak átmeneti megingás várható a munkaerőpiacon az év első felében.

Inflációs kilátások: a tetőzés után gyors mérséklődés

A decemberi infláció 24,5 százalékos volt a benzinársapka eltörlése miatt, ami januárban még feljebb húzza az inflációt.

Újabb külső ársokkok nem várhatóak, ezért az infláció a magas bázis, az adóemelések hatásának kiesése miatt csökken majd gyorsabban a tetőzés után. Ezt segíti a forint árfolyamának erősödése is, és az ipari és a mezőgazdasági termelői árak is fordulatot mutatnak.

A gáz- és áramárak csökkentek: az áram ára 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest, és korrigálnak a nyersanyagárak is.

Csökkentek az olajárak is, a számunkra fontos Ural olajfajta ára már az egy évvel ezelőtti szint alatt áll, így markánsan javul a cserearány.

Az élelmiszerárakkal kapcsolatban Suppan Gergely kiemelte: túlzott volt az áremelkedések üteme, sok külföldi országban olcsóbbak az élelmiszerek. Az ársapkákat ki fogják vezetni, a kormány ebben egyetért az MNB-vel.

Államadósság: csökkenő pályán

- Az államadósság idén 72 százalékra csökken, jövőre év végére pedig 66 százalékos rátát érhet el a gyors GDP emelkedés miatt.

- Az energiaárak mérséklődése miatt idén akár nyolcmilliárd euróval javulhat a külkereskedelmi mérlegünk, eltűnhet a hiányunk, egyelőre ötmilliárd euró javulással kalkulálnak a bank elemzői.

A folyó fizetési mérleg átmenetileg romolhat, de a szolgáltatások felfelé húzzák a mérleget.

A külső adósság is csak átmenetileg emelkedik, de ezt finanszírozzák az állampapírkibocsátások, a helyzet távolról sem olyan rossz, mint 2010-ben.

Az alapkamatról Suppan Gergely elmondta: az év közepén összeérhet a 18 százalékos egynapos betéti tender kamat és a 13 százalékos alapkamatszint, és év végére 9 százalékos alapkamatot várnak a bank elemzői.

Forintárfolyam

A forintot több tényező is erősítheti idén:

- a külkereskedelmi mérleg javulása

- ha sikerül a mérföldköveket és a horizontális feltételeket teljesíteni, akkor elkezdhetnek beáramlani a most még felfüggesztett uniós források

- a nemzetközi hangulat javul, ha a Fed befejezi a kamatemelési ciklust. Az amerikai jegybanktól még kétszer 25 bázispontos szigorítást várnak, de az Európai Központi Bank (EKB) még kétszer 50 bázispontot emelhet, ami az euró erősödését okozza.

A forint-dollár árfolyam idei átlaga 374,6, jövőre 365,50 forint lehet az előrelejzés szerint.

A forint-euró árfolyam idén az év egészében átlagosan 392 forint lehet, jövő évben pedig átlagosan 388 forint körül alakulhat, jövő év végére a 385-ös szintre kerülhet.

A forint árfolyamának változása 2022 január - 2023 január

A forint árfolyamának változása 2022 január - 2023 január

A 10 éves állampapír referenciahozama várhatóan mérséklődik: a jelenlegi 9,11 százalékról idén 7,5 százalékra, jövőre pedig 5,5 százalékra. Ebben segít, hogy a külföldi befektetők is veszik a magyar papírokat.

A magyar kockázati mutatót jelző CDS felár is ezzel párhuzamosan lejjebb kerül 155 bázispontra, illetve jövőre 140 bázispontra - a bank elemzői szerint.