Fordulat a háborúban: az ukránok már a Krím felszabadítását tervezik

Hírek2022. okt. 3.Sz.A.

Jelentős előrehaladást ért el az ukrán haderő Donyeck megyében, sőt, már a korábban annektált Krím-félsziget felszabadítását tervezik.

Ez történt a háború 222. napján vasárnap a The Guardian beszámolója szerint:

Az USA határozottan fellép, amennyiben Vlagyimir Putyin nukleáris fegyvereket használna.

Ebben az esetben az orosz haderő Fekete-tengeren állomásozó flottáját és katonáit is megsemmisítené - jelentette be David Petreaus nyugalmazott tábornok, a CIA korábbi igazgatója. Meg kell mutatni, hogy az atomfegyverek használata elfogadhatatlan - jelentette ki Petreaus az ABC News csatornának, aki hozzátette, erről a válaszról nem egyeztetett Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter szerint Oroszország bizonyos értelemben elvesztette a háború, és meg kellene kezdeni a párbeszédet a Nyugat és Moszkva között.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy felszabadították a Donyeck megyében fekvő Liman városát, ahonnan az orosz haderő kivonulni kényszerült. A város kulcsfontosságú, mert vasuti közlekedési csomópont.

Felszabadították a Donyeck megyében fekvő Liman városát

A brit védelmi minsiztérium álláspontja aszerint a város felszabadítása stratégiailag fontos, mert a Donyeck folyó mögött próbálják az orosz erők megőrizni a védelmi vonalaikat.

A Donyeck folyó mögött próbálják az orosz erők megőrizni a védelmi vonalaikat.

Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Smihal bejelentette, hogy 900 ukrán tanár önkéntesként jelentkezett a hadseregbe, hogy harcoljon az ország ellen inváziót indító orosz haderő ellen.

Egy Ukrajnában harcoló, és hadifogságba esett brit önkéntes, Paul Urey holttestét visszaszállították Ukrajnába. A brit katonát orosz szeparatisták rabolták el. Urey családja fizette ki a holttest hazahozatalának 9000 fontos költségét, miután a brit állam erre nem volt hajlandó.

Ukrán erők lelőttek nyolc iráni kamikaze drónt - számol be a Kyiv Independent. Az ukrán erők vasárnap két orosz fegyverraktárat és rakétát is támadtak.

Lloyd Austin brit védelmi miniszter szerint Ukrajna jelentős előrehaladást ért el a háborúban, és a fordulatban fontos szerepet játszik a NATO államok által küldött fegyverszállítások is.

Volodimir Zelenszkij Krími képviselője szerint elképzelhető, hogy visszafoglalják a korábban annektált Krím-félszigetet is.

Kilenc európai állam közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélik Ukrajna négy régiójának illegális annektálását, valamint támogatják Ukrajna NATO tagságát.

Az aláíró államok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Mecedónia, Montenegro.

Tíz olyan helyet is azonosítottak Izjum városában, ahol kínzásokat hajtott végre az orosz haderő - jelentette az AP.

A hírügynökség munkatársai 15 olyan túlélővel beszéltek, akiket megkínoztak Harkov régióban, valamint megszólaltattak két olyan családot, amelynek tagjai orosz fogságba kerültek.

Az orosz alkotmánybíróság elismerte az Ukrajnától elszakadt négy régió illegális annektálást.

A megrongált Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékből megszűnt a szivárgás, a Nord Stream AG szerint stabilizálódott a nyomás a vezetékben - jelentette a Reuters.